Van 14 t/m 31 januari is het Ierse duo Mc Gowan & Munnelly op tour in Nederland en België. Zij zijn in ons land te zien in o.a. Amsterdam, Nijmegen, Oost-Souburg, Tilburg, Utrecht, Den Bosch en Enschede.

Shane Mc Gowan komt uit een streek in het zuiden van Sligo die bekend staat als lavagh. Hij stamt uit een muzikale familie en gaf zijn eerste publieke optreden al op 5-jarige leeftijd. Vader Harry is een bekende fluitspeler uit de streek en was een grote invloed door hem lessen tin whistle en fluit te geven. Als tiener begon Shane met gitaar en hij was zowel in Ierse muziek geïnteresseerd als in rock, swing en jazz. In juni 2010 werd hij lid van de band van David Munnelly en was onder meer als muzikant te gast bij Slide, Geraldine Mc Gowan en onlangs nog de John Carty Festival band. Behalve als duo met David Munnelly speelt hij ook nog in de gerenommeerde Ierse band Lúnasa.

David Munnelly, afkomstig uit Belmullet, Co. Mayo, woont tegenwoordig in Nederland. De Ierse knoppenvirtuoos is een van die rasmuzikanten die het oude repertoire nieuw leven inblaast: zijn inspiratie komt met name uit de jaren twintig van de vorige eeuw, waarin de Ierse muziek zich in New York vermengde met klezmer, Oost-Europese folk en zelfs het theatrale van Broadway. Gedreven en met veel liefde voor de muziek illustreert Munnelly tijdens concerten de nummers met anekdotes, voorvallen en historische weetjes. Maar hoofdzakelijk is ‘the bullet from Belmullet’ bekend als een explosieve en vingervlugge muzikant op zijn diatonische accordeon.

Die unieke stijl zorgde ervoor dat David al vroeg in zijn carrière lid werd van de band van Niamh Parsons en kon spelen met o.a. The Chieftains en De Danann.
In 1999 richtte hij de David Munnelly Band op, waarmee hij een viertal cd’s uitbracht. Afgelopen tijd heeft David zijn repertoire uitgebreid naar het vasteland van Europa, waar hij aan diverse projecten meewerkt, van Accordion Samurai, een samenwerkingsverband tussen vijf Europese grootmeesters op accordeon, via experimentele solo composities tot de energieke traditionele Ierse band Mórga.

David Munnelly en Shane Mc Gowan hebben jarenlang samengespeeld in de David Munnelly Band. Wanneer ze spelen als duo, komt zowel adembenemende traditionele Ierse muziek aan bod als prachtige moderne eigen composities van het tweetal.

Duo Mc Gowan & Munnelly, foto Lieve Boussauw
Duo Mc Gowan & Munnelly, foto Lieve Boussauw

 
Over hun optreden vorig jaar in Eindhoven schreef Mirjam Adriaans op Folkforum: “Als je zegt dat trekzakvirtuoos David Munnelly Ierse muziek speelt doe je de man schromelijk tekort. Samen met gitarist Shane Mc Gowan (nee, niet die van The Pogues) weet hij een lekker vol Meneer Frits te betoveren met jigs en reels, maar er zijn ook invloeden van Django Reinhardt, een musettewals of een klassiek deuntje, en hoor ik daar nou zelfs een tangoriffje?” (het volledige verslag kun je hier lezen)

Tourdata januari 2016:
14 januari Huis van Puck, Arnhem    
15 januari NPB Kerk, Oud Beijerland
17 januari Casa Bruti, Scheveningen (UITVERKOCHT)   
19 januari Splendor, Amsterdam    
20 januari Genegenheid, Nijmegen    
21 januari ’t Pakhuis, Vianen
22 januari Folk op ’t Zolder, Emblem (B)    
23 januari Razmatazz, Oost Souburg
24 januari Paradox, Tilburg    
26 januari De Parel van Zuilen, Utrecht   
27 januari Sax & Jazz, Veghel   
28 januari Toonzaal, Den Bosh    
29 januari Folkclub Twente, Enschede   
30 januari Het Bruggenhuis, Geraardsbergen (B)   
31 januari Herberg de Avonden, Zulte (B)