Van 24 april t/m 1 mei toert multi-instrumentalist Tim O’Brien (winnaar van twee Grammy Awards) door Nederland. Hij speelt in Bergen op Zoom, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven.

Grammy award winnaar en multi-instrumentalist Tim O'Brien zong als kind in de kerk en speelde als kleuter al wat op de piano naast zijn zusje, maar vond pas echt zijn roeping toen hij op zijn 12e een gitaar kreeg. Daarna volgde eigenlijk alles met snaren of het nu de gitaar, banjo, mandoline, bouzouki of de viool is, het maakt hem niet uit. Nadat hij Doc Watson op tv zag veranderde zijn leven en dook hij in de wereld van old time en bluegrass muziek. In de jaren 80 en 90 maakte hij deel uit van de progressieve bluegrass groep Hot Rize maar daarnaast is hij ook absoluut niet vies van andere muzikale genres. Als een kameleon neemt hij alles in zich op en geeft hij er een andere draai aan. Zijn songs werden al gecoverd door Nickel Creek, Dixie Chicks en Garth Brooks en hij werkte samen aan albums met Steve Earle, Steve Martin, Jerry Douglas en the Earls of Leicester. Hij nam ook diverse duo albums op met zijn maatje Darrell Scott.

Tim O'Brien en Jan Fabricius
Tim O'Brien en Jan Fabricius


Where the River Meets the Road is zijn 16e solo album. Elk van de 12 tracks op dit album zijn via een rode draad verbonden met West Virginia, de staat waar hij opgroeide. Het zijn de verhalen van de mensen die er leefden. De twee eigen gepende songs Guardian Angel en de titeltrack Where the River Meets the Road, vertellen zeer persoonlijke verhalen van de O'Brien familie, de dood van zijn oudere zus toen hij nog een kleuter was en het verhaal van zijn grootvader die in 1850 naar West Virginia kwam. De andere songs verzamelde hij in de ruim 10 jaar dat hij al samenwerkt met de West Virginia Music Hall of Fame waarin hij zelf ook in 2013 werd geëerd . Deze organisatie hielp hem bekend te raken met de muziek van de diverse zeer uiteenlopende artiesten die hun roots hebben in deze staat. Elk liedje en artiest waaraan hij op dit album refereert, levert een bijdrage en vertelt een klein stukje van dit verhaal. Grandma’s Hands van Bill Withers (geboren in Slab Fork, West Virginia) is al vaker gecoverd, maar zal waarschijnlijk niet eerder een bluegrass interpretatie hebben gehad zoals alleen Tim O’Brien dat kan. Country songwriter Billy Edd Wheeler’s song High Flying Bird (ooit gecovered door Jefferson Airplane) dat vertelt over de dodelijke grip van de kolenmijnen op hun arbeiders. Daarnaast horen we ook songs op dit album van andere West Virginia natives als John Lilly, Hazel Dickens en natuurlijk A.P. Carter van The Carter Family wiens muziek zeer verbonden is met de staat. De herkenbaarheid van de verhalen is prachtig uitgedragen door een excellente cast van muzikanten met vocale bijdrages van Kathy Mattea, Chris Stapleton, Tim’s zus Mollie O'Brien en zijn partner Jan Fabricius. In de begeleidingsband horen we o.a. Noam Pikelny op de banjo, Bryan Sutton op de akoestische gitaar, Stuart Duncan op de viool en mandoline, en Chris Scruggs op de steel en elektrische gitaar. O'Brien zelf speelde fiddle, gitaar, bouzouki, en mandoline en nam natuurlijk de lead-vocalen voor zijn rekening op dit album. Zijn lenige stem leent zich voor vrijwel elk genre roots-muziek of het nu country, bluegrass, soul, folk of swing is.

In april zal Tim O’Brien na een lange tijd weer eens in Nederland te zien en te horen zijn met zijn enorme oeuvre aan eigen en traditionele songs, een scala aan diverse instrumenten en met aan zijn zijde de fraaie vocalen van zijn partner Jan Fabricius, gemixt met zijn verhalen en droge humor.

Tim O'Brien, tourdata april/mei 2017:

dinsdag 25 april Zwijnshoofd, Bergen Op Zoom
donderdag 27 april LantarenVenster, Rotterdam
vrijdag 28 april Paradiso, Amsterdam
zondag 30 april TivoliVredenburg, Utrecht
maandag 1 mei, Meneer Frits, Eindhoven

Zie ook: http://ldmbookings.nl/timobrien/