In het nieuwe seizoen 17/18 verkast concertorganisatie GUO naar Hotel-Restaurant Boschoord in Oisterwijk, waar de volgende optredens zullen plaatsvinden: Eliza Carthy & Tim Eriksen, Sedaa, La Manouche, Remy van Kesteren, Griff, Lavinia Meijer, Sarah McQuaid, De Zandmuze en Eric Vloeimans & Eric Vaarzon Morel.

De meest ronkende namen uit nieuwe GUO-concertserie 2017/2018 van Groeten Uit Oisterwijk zijn wellicht die van het Nederlandse smaldeel: harpisten Remy van Kesteren en Lavinia Meijer, trompettist Eric Vloeimans en flamencogitarist Eric Vaarzon Morel. Maar van Rundumhause tot Verweggistan: de Oisterwijkse concertorganisatie koestert al haar artiesten met evenveel passie. Want ook in zijn veertigste jaar als concertpromotor blijft GUO-bezieler Jos Creusen trouw aan een palet van vrije geluiden die zich niet laten vangen in muzikale hokjes of binnen topografische grenzen. Evenals eerdere edities bergt GUO-concertserie 2017/2018 de wereld in ‘a nutshell’.   

Aan vijf van de negen concerten tussen oktober 2017 en april 2018 voegt GUO bovendien interactieve workshops toe. Bij twee concerten met workshops krijgen bezoekers gratis toegang en bepalen ze achteraf een vrije gift. Voor wie wil lunchen, dineren en overnachten gelden speciale tarieven. En dat alles onder één dak in een nieuwe concertlocatie. Want GUO verkast van cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijks dorpshart naar Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord in Oisterwijks bos- en vennengebied.
 
De organisatie is tevreden met Boschoord als nieuwe locatie met alles onder één dak: een zaal met 140 stoelen voor concerten en workshops, maar ook een aanbod van lunches, diners en overnachtingen met ontbijt. Voor eten en slapen rekent Boschoord speciale tarieven voor GUO-concertbezoekers. Aanleiding wellicht om GUO-concerten te combineren met complete dag- of weekenduitjes in Oisterwijk. Bovendien een uitkomst voor belangstellenden die tussen middagconcert en avondworkshop een hapje willen eten. 

GUO-concerten 17/18
Alle negen GUO-concerten zijn op zondagmiddagen en vangen aan om 15.00u. De serie opent op 8 oktober transatlantisch met zangeres/fiddler Eliza Carthy (UK) en zanger/multi-instrumentalist Tim Eriksen (USA) die hun cd Bottle op het Europese continent presenteren. Sedaa (Mongolië/Perzië) brengt op 15 oktober in gedrapeerde zijden klederdracht onder- en boventonale keelzang, begeleid op oriëntaalse instrumenten als viool en bas met halzen die uitlopen in ambachtelijk uit hout gesneden paardenhoofden. Gipsytrio La Manouche zingt op 5 november hartverscheurende songs, begeleid met strakke gitaarritmes en versierende gitaar- en klarinetsolo’s.

De talentvolle Remy van Kesteren laat op 19 november zijn harp heerlijk buiten de lijntjes kleuren. Voor haar midwinterconcert met vergeten kerst- en nieuwjaarsliederen uit alle uithoeken van Europa neemt trio Griff (België) op 17 december gastmuzikant Petri Prauda uit Kerstmanland Finland mee. Nog zo’n Nederlands supertalent op harp, Lavinia Meijer, stelt op 21 januari The Glass Effect centraal  met minimal music van de Amerikaanse componist Philip Glass.

De Iers-Amerikaanse folky singer-songwriter en open tuning DADGAD gitariste Sarah McQuaid promoot op 25 februari bij GUO haar vijfde full solo-cd. De Zandmuze (België) is een echte familievoorstelling voor jong tot oud waarin op 18 maart beeldend kunstenares Colette Dedyn met glasplaat, licht, zand en handen haar wordingsproces van ontroerende, zandgeschilderde verhalen combineert met wereldmuziek van multi-instrumentalist/-vocalist Raphaël De Cock. Ook met wereldmuziek, maar dan in ongebreideld vrije cross-over fusie met jazz en flamenco, ronden trompettist Eric Vloeimans en gitarist Eric Vaarzon Morel op 8 april GUO-serie 2017/2018 af.                    

GUO-workshops 17/18
Na vijf van de negen concerten op zondagmiddagen kunnen bezoekers ’s avonds van 20.00 tot 21.30u tevens naar een interactieve workshop. Bij een concertticket is tevens toegang tot de avondworkshop inbegrepen. Belangstellenden voor alleen een avondworkshop betalen alsnog entree aan de zaalkassa. Bezoekers zijn welkom als toehoorder of (nog beter!) als actief deelnemer.

Sedaa geeft op 15 oktober een workshop onder- en boventonale keelzang waaraan iedereen, zonder vereist aanvangsniveau, kan deelnemen. Op 5 november verzorgt La Manouche workshops gipsyzang  (zonder vereist aanvangsniveau) en gipsy instrumentaal (‘begonnersniveau’) waarvoor deelnemers hun eigen (akoestische) instrument meebrengen. Griff brengt op 17 december een aantal doedelzakken mee voor deelnemers aan haar kennismakingsworkshop doedelzak voor dummies (zonder vereist aanvangsniveau).
Sarah McQuaid geeft op 25 februari een workshop open tuning DADGAD gitaar voor gitaristen met ‘begonnersniveau’ in de EADGBE-stemming die hun eigen akoestische gitaar meebrengen. De Zandmuze zorgt op 18 maart voor de nodige glasplaten, lampen en zand waarmee deelnemers (zonder vereist aanvangsniveau) aan de slag gaan in de workshop zandtekenen.   

Gratis met vrije gift  
Bij twee voorstellingen met workshops zet GUO haar formule voort van gratis toegang met vrije gift achteraf: La Manouche op 5 november en De Zandmuze op 18 maart. In deze formule herdefiniëren kleine formaties westerse folk door onbegrensd fusies aan te gaan met genres als jazz, klassiek, niet-westers gewortelde muziek en, in geval van De Zandmuze, met beeldende kunst. 

Bezoekers betalen geen entree bij binnenkomst, maar bepalen achteraf een vrije gift. Die is anoniem, naar eigen inzicht en draagkracht. Voor wie toch om enig houvast verlegen zit, heeft GUO een vuistregel: “Beoordeel de voorstelling en de workshop met een rapportcijfer tussen 1 en 10. Doneer een euro per toegekend punt. Geef altijd 1 euro voor de moeite. Betaal 10 euro als u de voorstelling en de workshop van uw leven beleefde. Maak er 10+ euro van als u zwemt in uw geld en het GUO-initiatief een warm hart toedraagt.”

Met haar vrije gift voorstellingen en workshops wil GUO haar democratisch gedachtegoed uitdragen om in Oisterwijk iedereen ongeacht draagkracht de kans te bieden zich te ‘verrijken’ met livemuziek en overige kunstbeleving door topartiesten. ‘Harde’ voorwaarde: tweemaal drie kwartier kunnen zitten en luisteren bij de middagvoorstellingen en nog eens anderhalf uur bij de avondworkshops, hoewel dan actieve deelname des te beter is. Dringend advies: kom op tijd, want er is uiteraard geen voorverkoop en vol is vol. 

Meer info, reserveringen en support       
Uitgebreide info in tekst, beeld en geluid over alle GUO-concerten en –workshops 2017/2018 is vanaf medio juni te vinden op http://guo.inoisterwijk.nl. Op de homepage staan tevens links naar diverse social media. Voor een gratis abonnement op maandelijks digitaal GUO Muziekmagazine volstaat een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Belangstellenden voor GUO-concerten reserveren nu al hun tickets digitaal op https://www.veiligreserveren.nl/ticketshop/?org=GUO582396. Voor zover voorradig verkoopt GUO haar laatste tickets ook aan haar zaalkassa tussen 14.00 en 15.00u op de concertdagen zelf volgens het principe 140=VOL=OP! GUO-concertbezoekers betalen geen bijkomend tarief bij het reserveren van hun tickets. Ook kunnen ze gratis parkeren bij Boschoord.

Reserveren voor lunches, diners en overnachtingen met ontbijt in Boschoord kan uitsluitend rechtstreeks op tel.nr. 013 – 5231600. Bij vermelding dat u GUO-concertbezoeker bent gelden speciale tarieven.