Om hun tienjarig jubileum te vieren toert Amariszi deze zomer in een XL-bezetting door Nederland. Ze trappen morgen, 3 juni, af bij Jazz in Duketown in Den Bosch.

Amariszi wordt in 2007 opgericht door accordeonist/componist Kay Krijnen en drummer Dolf Huybers. Vier jaar later verschijnt hun cd Balkan Chaotika: een opmerkelijk debuut waar coherent samenspel, oorspronkelijkheid en inspirerende virtuositeit de kenmerken zijn.
De band verwerkt op inventieve wijze de Balkan signatuur in hun muziek, verfrissend doorspekt met pop, reggae, folk en swing. Originele composities zijn catchy gearrangeerd waardoor er zeer toegankelijke muziek ontstaat voor een breed publiek: een aanpak waarmee deze achtkoppige band de afgelopen jaren een stevige positie binnen de Balkan-scene verwierf. Opvallend daarbij is de rol van zangeres Merel Simons, die met haar helder timbre en fraaie dictie het onbetwiste boegbeeld vormt van de groep. In een bezetting van bas & drums, gitaar, blazers en accordeon maakt Amariszi van elk optreden een feest. Niet alleen vanwege hun opzwepende muziek, maar ook vanwege de uitstraling, bezieling en enthousiasme.

Om hun tienjarig bestaan te vieren heeft de groep een nieuwe cd uitgebracht en gaan ze uitgebreid toeren in een XL-bezetting met internationale leden. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Prins Berhard Cultuurfonds steunen maar liefst zes concerten van Amariszi XL. We stellen de extra bandleden even aan je voor:

Bart de Kater (NL)– Klarinet, kaval (Bulgaarse fluit),
Bart de Kater speelt onder andere bij het Nederlands Blazersensemble en het Concertgebouworkest, maar heeft naast zijn klassieke carrière zich gespecialiseerd in de stijlen van de Balkan. Regelmatig reist hij voor seminars naar Bulgarije, en verdiept zich daar in de Bulgaarse muziek.

Raya Hadziehva (BG) – Trompet
Raya Hadziehva is geboren in Bulgarije en studeerde jazz aan het Conservatorium in Amsterdam en weet als geen ander verbindingen te maken tussen Balkanstijlen en westerse muziek. Ze is een veelgevraagd musicus voor onder meer theatergroepen en jazzensembles, en toerde met bands als ‘Hotel’ en ‘Branko Galoic & Skakavac Orkesta’

Salvoandrea Lucifora (IT) – Trombone
Deze Italiaanse multi-instrumentalist studeerde trombone ‘lichte muziek’ aan het Conservatorium in Amsterdam. Hij specialiseerde zich daar met name in free-jazz. Deze virtuositeit gaat hij nu vertalen om de lagen tonen van de composities van Amariszi extra kracht bij te zetten.

Vincenzo Castellana (IT) – Percussie Vincenzo was ook in 2016 regelmatig gastspeler voor Amariszi. Dat beviel zo goed, dat hij ook onderdeel is van Amariszi-XL. Zijn specialiteit is de Italiaanse tamboerijn. In Amariszi brengt hij in het nummer ‘Tamburello’ een ode aan zijn grote liefde. Daarnaast is hij een virtuoos op de darabuka, de vaasdrum die over de hele Balkan wordt bespeeld.

Amsterdams Fonds voor de Kunst
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) investeert in kunst die het leven in de stad Amsterdam verrijkt. Het AFK stimuleert de kwaliteit, dynamiek en pluriformiteit van de Amsterdamse kunst, en draagt bij aan een sterk en veelzijdig kunstklimaat in de stad. Het fonds is er voor alle disciplines binnen de culturele sector, voor culturele organisaties en kunstenaars. Het AFK ondersteunt zowel het experiment als bewezen kwaliteit, gevestigde en relatief nieuwe organisaties, professionele kunst en amateurkunst – uit alle delen van de stad.

Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleren we bijzondere initiatieven en talent. Als inspirator van hedendaags mecenaat geven wij particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie.

Amariszi bestaat 10 jaar en dat vieren ze met een XL-zomertour, tourdata zomer 2017:
3 juni - Jazz in Duketown, Den Bosch
4 juni - XL - Music Meeting Nijmegen *
5 juni - Parkparade Doetinchem
10 Juni - Urban Culture Days Amsterdam
24 Juni - XL - Festival Mundial Tilburg * (ovb)
25 Juni - Manus Van Alles Festival Maastricht
28 Juni - XL - Zeehelden Festival Den Haag *
1 Juli - Festival Zomertuin Abcoude
8 Juli - XL - WestWaarts Amsterdam *
11 Juli - XL - Sommerfestival Der Kulturen Stuttgart
20 augustus - Hortus Nijmegen