Aanstaande vrijdag, 22 september, is er een exclusief optreden van het Engelse damesquintet Daphne’s Flight bij Roots aan de Zaan in De Verkadezaal/FluXus in Zaandam.

Het Engelse gelegenheidsquintet Daphne’s Flight wordt gevormd door vijf grande dames van de folk: Christine Collister, Helen Watson, Melanie Harrold, Chris While en Julie Matthews, stuk voor stuk veteranen met heel veel prachtige muziek op hun (individuele) naam. In 1996 kwamen ze samen als een soort folk-supergroep Daphne’s Flight met een gelijknamig debuutalbum, na een eerder voor alle partijen verbluffend optreden op het Cambridge Folk Festival. Er volgde een Britse tournee, maar al te drukke agenda’s verhinderden een verdere samenwerking als vijftal.

Echter, nu zijn ze dan eindelijk terug, met een dit jaar verschenen tweede album Knows Time, Knows Change – en andermaal een concertreeks, die hen nu voor deze eerste (en tegelijk enige) keer naar Nederland brengt. Met haar unieke, donkere stem maakte Christine Collister lange tijd deel uit van de bands van Richard Thompson en was ze bovendien de helft van het gerenommeerde duo Gregson & Collister. Melanie Harrold werkte samen met Hank Wangford en Gerry Rafferty, terwijl Helen Watson (met albums op haar naam geproduceerd door Glyn Johns, en bijgestaan door Bernie Leadon en leden van Little Feat), met o.a. Carmel, Linda Ronstadt en Emmylou Harris zong. Chris While en Julie Matthews tenslotte vonden elkaar in The Albion Band medio jaren negentig. Gedurende die paar jaar groeiden de twee uit tot geluidbepalende leden van die groep (onder meer op het album Albion Heart, 1995), en vervolgens gingen ze onder hun eigen naam als duo – met inmiddels alweer twaalf albums op hun naam – verder. Alle vijf kwamen dus in 1996 voor het eerst samen als Daphne’s Flight: vijf eigentijdse singer/songwriters met een weids bereik aan onderwerpen en genres: folk, blues, jazz èn pop mixend, met soms wat rake covers, met een energie en passie (en humor!) om u tegen te zeggen.

Spiral Earth gaf hun nieuwe album vijf sterren en meldde: “koop dit album en zie ze live, voor een vlucht naar een hemel vol harmonieën”. Om daar een schep bovenop te doen schreef een concertbezoeker na afloop van een optreden: "dat was het meest briljante, emotionele, bevlogen, prachtige, fantastische optreden waar ik ooit geweest ben”.

Daphne's Flight
Daphne's Flight


Buiten het Verenigd Koninkrijk is Daphne’s Flight enkel nog de zondag erna in het Duitse Lüdenscheid te zien: het optreden in Zaandam is dan ook het enige in Nederland. En 't klinkt zo: https://youtu.be/XQNzfONZ50I

Vrijdag 22 september 2017, Daphne’s Flight bij Roots aan de Zaan Kaartjes kosten €18.00, leden betalen €12.00 (reserveren via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Aanvang is 20:15, de deur gaat een halfuur vantevoren open. Het optreden vindt plaats in De Verkadezaal van FluXus, aan de Westzijde 148 in Zaandam.  Zie ook: www.rootsaandezaan.nl.