De Iers-Amerikaanse singer-songwriter Sarah McQuaid presenteert van 23 t/m 26 februari haar nieuwe cd If We Dig Any Deeper It Could Get Dangerous in Steendam, Middelburg, Oisterwijk (waar ze ook een workshop gitaar doet) en Utrecht.

Sarah McQuaid bezit zowel een Iers als Amerikaans paspoort. Geboren in Spanje en getogen in Chicago leert ze piano en gitaar van haar moeder. Op bezoek bij oma in Indiana treft ze haar neef, singer-songwriter Gamble Rogers, die haar inspireert met songs en stories. Vanaf haar twaalfde toert ze met een jeugdkoor door de VS en Canada. Op haar achttiende trekt ze naar Frankrijk om filosofie te studeren in Straatsburg. Als muziekjournalist belandt ze in Ierland, totdat ze besluit zich volledig te wijden aan een leven als singer-songwriter. Sinds 2007 resideert ze in zuidwestelijk Engels-Keltisch Cornwall. 

Die topografisch gemixte route weerspiegelt zich in de variatie aan muzikale bronnen waaruit Sarah McQuaid put. Met haar warme, licht hese alt en uitmuntend gitaarspel in open DADGAD tuning brengt ze eigen en andermans werk en gearrangeerde traditionals. Soms grijpt ze terug naar een eigentijdse cover (The First Time Ever I Saw Your Face van Ewan MacColl, Solid Air van John Martyn), een Spaans kinderlied uit haar jeugd, bluegrass uit de Appalachen, vaudeville of Cubaanse jazz uit 1930, een Britse canon uit de 17de, luitwerk uit de 16de, of Occitaans werk uit de 13de eeuw. Maar bij elke nieuwe cd manifesteert ze zich meer als singer-songwriter met een eigen geluid.

Sarah McQuaid
Sarah McQuaid


Afgezien van cd’s met anderen is If We Dig Any Deeper It Could Get Dangerous haar vijfde solo-album. De eerste recensies in de internationale vakpers zijn onverminderd lovend. Geroemd worden haar eigen repertoire met persoonlijke, intense diepgang, haar warme altstem, haar ongeëvenaarde gitaarspel in die open DADGAD-stemming en de inventieve toevoeging van geluidseffecten, variërend van loopsamples, rinkelende wijnflessen, ovengrill tot Nightshine, haar  huiskat die een vocale bijdrage levert.
Naast eigen songs telt de cd twee eigen instrumentals en de cover Forever Autumn van Jeff Wayne die overgaat in Dies Irae: middeleeuws gezang dat ook te horen is in films als The Exorcist, The Shining en Citizen Kane. Producer is Michael Chapman, de gitaarlegende die tevens één van de gastmuzikanten op enkele tracks is. Hij gaf Sarah één van zijn elektrische gitaren in  bruikleen om het cd-geluid ook in haar concerten te kunnen leggen. Live integreert haar meetoerende technicus Martin Stansbury die eigen sound overigens uiterst geraffineerd. Haar zoon wierp haar de cd-titel in de schoot tijdens graafwerkzaamheden in hun tuin. Met dank aan hem gebruikt Sarah als singer-songwriter de titel als metafoor: laten we complexe situaties oplossen door eerst de druk van de ketel te halen.
     
Live is Sarah McQuaid een hartelijke singer-songwriter die een warme interactie onderhoudt met haar publiek. Haar concerten zijn ingetogen, verstild, stemmig, sfeervol en subtiel. “Muziek met diepgang, voor de verfijnde liefhebber het neusje van de zalm”, volgens recensent Johan Schoenmakers op Alt Country Forum. 

Workshop in Oisterwijk
Na het middagconcert in Oisterwijk op zondag 25 februari geeft Sarah McQuaid in de avondworkshop (20:00 tot 21:30 uur) een introductie in het open tuning DADGAD gitaarspel dat vele folky singer-songwriters zich hebben eigengemaakt. Sarah wordt door hen erkend als een autoriteit in deze specifieke zetting, in april vorig jaar onderstreept door de prestigieuze Lifetime Achievement Award tijdens het twintigste Ards Guitar Festival. Ze heeft een succesvol open DADGAD tuning gitaarboek op haar naam en een opvolger op de rol. Een basisniveau in EADGBE-stemming is voldoende om deze workshop te kunnen volgen. Deelnemers gelieve hun eigen (akoestische) gitaar mee te brengen. Toegang tot de avondworkshop is bij het middagconcert inbegrepen. Wie uitsluitend de workshop bezoekt, betaalt ’s avonds alsnog 20 euro. Liefhebbers reserveren digitaal via: http://guo.inoisterwijk.nl.

Sarah McQuaid tourdata februari 2018:
23 februari Podium café Peter en Leni, Steendam
24 februari Tangelder Presenteert, Middelburg
25 februari GUO-concert, Oisterwijk
26 februari De Parel van Zuilen, Utrecht

Website Sarah McQuaid: http://www.sarahmcquaid.com