Roots aan de Zaan bestaat in maart 2018 vijf jaar en viert dit op zaterdag 10 maart met een gratis toegankelijk optreden van het uit Engeland afkomstige Urban Folk Quartet, ook wel UFQ genoemd. Het is het enige Nederlandse optreden van deze groep.

Folk met ogenschijnlijk gemak vermengd met o.a. dub, house en rock, vertolkt door een strakke line-up van vier virtuoze muzikanten. Uit Galicië komt violiste Paloma Trigás, die eerder met de Spaanse grootheid Carlos Nuñez optrad. Dan is daar Joe Broughton – die ooit als jonge hond bij The Albion Band begon – op viool, gitaar, mandoline en charisma. Op percussie vinden we Tom Chapman, en de meest recente aanwinst Dan Walsh (die samenwerkte met o.a. Seth Lakeman en The Levellers) is een ster op onder meer de de banjo, speelt gitaar en zingt. De groep heeft zijn Birmingham als thuisbasis, maar The Urban Folk Quartet is in alle opzichten grensoverschrijdend, en heeft wereldwijd opgetreden.

UFQ are impossibly wonderful” – fRoots
Up there with the best of them – amazing musicians” – BBC Radio 2

The Urban Folk Quartet stapt vèr buiten de soms wat platgetreden paden van het folk-genre. Jawel, het betreft door de viool gedreven muziek dat zijn bron vindt in de traditie, maar er wordt een zeer eigen draai aan gegeven: hier een funk-groove, daar melodieën uit het Midden-Oosten, dan weer afro-beat, maar ook zijn er Indiase invloeden – multicultureel in optima forma. Inmiddels heeft de band zowel drie studio- als drie live-albums uitgebracht. En over buiten de folk-paden treden gesproken: zowel Paloma als Joe werkten mee aan het album Water For Your Soul van de wereldberoemde soulzangeres Joss Stone.

Voorproefje op Youtube: https://youtu.be/C3mjdcRZ98Q

Urban Folk Quartet
Urban Folk Quartet


Zaterdag 10 maart 2018 THE URBAN FOLK QUARTET, exclusief concert voor Nederland - gratis toegankelijk i.v.m. eerste lustrum Roots aan de Zaan
in FluXus/De Verkadezaal, Westzijde 148, Zaandam
Het optreden start om 20:15, de deur gaat open om 19:45
Zoals aangegeven is het concert gratis toegankelijk, maar het is wel verstandig te reserveren middels een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer info: www.rootsaandezaan.nl