De veelzijdige Sara Tavares tourt in april door Nederland o.a. ter promotie van haar nieuwe album Fitxadu. Er staan optredens gepland op 5 april in Eindhoven en op 6 april in Rotterdam.

Tavares werd in 1978 geboren in de Portugese hoofdstad Lissabon, maar heeft  Kaapverdische ouders. Ze is onder meer bekend vanwege haar deelname aan het Eurovisiesongfestival in 1994. Sara Tavares is echter veel meer dan dat. Keer op keer bewijst ze met haar creativiteit en haar verassende muzikale invalshoeken, waar ze toe in staat is. In april kan het Nederlandse publiek kennis maken met haar laatste geesteskind Fitxadu, wat vrij vertaald betekent: iets wat nooit verloren zal gaan.

Tavares componeert en schrijft beïnvloed door met name Afrikaanse, Portugese en Noord-Amerikaanse wereldmuziek. Ze componeert in het Portugees en op het Portugees gebaseerde creoolse talen, maar schuwt ook het Engels niet.
Fitxadu is een album vol met verassende electronische invloeden en elementen met een kleurrijk palet aan gebruikte instrumenten. Tavares is een ware ambassadeur van emoties, melodieën, ritmes, geluidseffecten en woorden, maar verliest daarbij nooit haar eigen unieke oorspronkelijkheid uit het oog.

Het elf nummers tellende album bevat muzikale samenwerkingen met o.a. de Angolese Paulo Flores en Toty Sa’Med,  de Kaapverdische Virgilio Varela, Loony Johnson, Princezito en Nancy Vieira, de Russische Bilan en tot slot Guinee-Bissauer Manecas Costa. Het tekent andermaal voor haar kosmopolitisch karakter. 

Het Britse magazine Taplas schreef onlangs over Sara Tavares:  “If the sunlight had a sound, it would sound like the voice of Sara Tavares
‘Fitxadu’ VIDEO
https://youtu.be/D7RlQ5FLoRY
https://youtu.be/ymGh3un3V9A
Fitxadu Spotify:
https://open.spotify.com/album/5ClvAvMoq1eSDC9cOrWg4A?si=xoKk2vIrSae8mfJsGogzZg

Sara Tavares live:
5 april 2018 Muziekgebouw Eindhoven
6 april 2018 De Doelen Rotterdam