De naam Ad van Meurs presenteert... verandert in seizoen 2018-2019 naar De Maandag van Van Meurs, maar de vertrouwde kwaliteit blijft. In Eindhoven staan optredens gepland van o.a. Jeffrey Foucault, Chris Pureka, Kevin Welch, David Olney, Tim Grimm, The Reverend Shawn Amos, Dries, Kit Hawes & Aaron Catlow, Steam Power, Gregory Page, The Lynnes, Gilmore & Roberts, John Gorka, Pharis & Jason Romero, Danny Schmidt, The Delines en Matthews Southern Comfort.

Na het overlijden van Ad van Meurs in november is besloten tot een nieuwe naam voor zijn reeks en dat wordt met ingang van het nieuwe seizoen De Maandag van Van Meurs. De naam verandert, maar de kwaliteit niet, die wordt gewaarborgd door Ankie Keultjes-Van Meurs, die als partner van Ad en vaste geluidsvrouw (in zijn reeks, maar ook in zijn muzikale projecten, The Watchman, NO blues, Folk Survival Club...) kennismaakte met vele muzikanten en zich nu met hart en ziel inzet om de reeks maandagavonden voort te zetten.

Tijdens zijn ziekbed begon Ad al met de invulling van komend seizoen, Ankie maakte de lijst compleet en dat levert een heel mooi programma op, vol oude helden die terugkomen, maar uiteraard ook met nieuwe namen die nog nooit eerder op het podium van Meneer Frits stonden. Van bevlogen singer-songwriters tot swingende bands, blues, folk, gospel, bluegrass en americana, zowel van ver weg als van dichtbij, je vindt het bij De Maandag van Van Meurs.

Tijdens deze maandagavonden zal naast de merchandise van de optredende muzikanten Married To The Song, lyrics 1990-2017 te koop zijn, een fraai boekwerk met heel veel foto's en alle teksten van Ad van Meurs uit zijn periode als Watchman, aangevuld met nummers die hij schreef voor NO blues en The Folk Survival Club. Het boek is samengesteld door Ankie Keultjes-Van Meurs en ook rechtstreeks te bestellen bij haar, via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Hieronder een korte toelichting op een aantal concerten in de reeks De Maandag van Van Meurs, met de nadruk op folk:

Een unieke kruising tussen Patty Griffin en Gillian Welch, maar wie je vooral hoort is Chris Pureka. Albums brengt ze uit op haar eigen Sad Rabbit label. Back In The Ring is haar meest recente plaat, waarop kwetsbaarheid en authenticiteit de boventoon voeren.

Op zijn derde album Dirt On Your Hands eert de in Tulsa geboren en alom gerespecteerde multi-instrumentalist Jared Tyler (jarenlang de vaste sideman van Malcolm Holcombe) de romantiek en de liefde, maar ook zijn familie, zijn vrienden en de hometown community. Door een mix te maken van bluegrass, country, gospel, pop, swing en Hawaiiaanse muziek heeft hij de plaat een bijzondere en authentieke Americana sound meegegeven.

Jared Tyler met Malcolm Holcombe, foto Ronald Rietman
Jared Tyler met Malcolm Holcombe, foto Ronald Rietman

Op 22 oktober is er een mooi dubbelprogramma met twee uitmuntende verhalenvertellers, David Olney uit Nashville en Tim Grimm uit Indiana, hij neemt zijn zoon Jackson Grimm mee als begeleider.

Met hartstocht, humor en een enkele korte opzwepende stichtelijke les weet The Reverend Shawn Amos iedere zaal op zijn kop te zetten en ook op zijn nieuwe album: The Reverend Shawn Amos Breaks It Down blijft hij op onnavolgbare wijze de boodschap van zijn hoopvolle gospel blues verspreiden...

Vele jaren maakten Ad van Meurs en Ankie Keultjes deel uit van de befaamde Arabicana groep No Blues. Voor deze gelegenheid zullen Ud speler Haytham Safia, multi-instrumentalist Janos Koolen en zangeres Ankie Keultjes een aantal van de mooiste No Blues composities ten gehore brengen onder de noemer 'The Big World'. Naast The Big World zal nog een verrassingsact spelen.

Nathan Bell heeft een missie: het verwoorden van de frustratie van zowel de blue- als white collar medemens, en met een gezonde afkeer van Trump en consorten. Gegoten in hartverwarmende folksongs, zoals te horen op zijn laatste plaat Love>Fear.

Dries is een jonge Vlaming, maar maakte al flink wat indruk met zijn solodebuut For The Light In Thy Heart. Zang, gitaar, mondharmonica en een doorleefde, hese stem: veel puurder kan een singer-songwriter haast niet klinken, en het predicaat ‘veelbelovend’ is hij inmiddels ver voorbij! Op 10 december deelt hij het podium met landgenoot Bruno Deneckere,  dit wordt een Belgische topavond.

Het nieuwe jaar begint met Grant Peeples + Jaimee Harris. Peeples vecht terug… met muziek en poëzie. Met zijn Peeples Republik, een wisselende groep muzikanten, en ondersteund door mentor en vriend Gurf Morlix brengt hij de ene na de andere sterke Americana plaat uit, waarop strijd- en liefdesliederen elkaar afwisselen. Jaimee Harris deed mee op Peeples’ laatste album Settling Scores Vol. II, maar ze timmert zelf ook aardig aan de weg en ze is vastbesloten de nieuwe Queen Of Americana-Folk te worden.

Kit Hawes & Aaron Catlow is een in 2015 opgericht folkduo uit het Engelse Bristol dat bewondering en verbazing wekt met virtuoos snarenspel, bezield vioolspel en fijne samenzang. Terecht werden ze teruggevraagd na hun sterke optreden afgelopen januari.

Aaron Catlow & Kit Hawes, foto Ronald Rietman
Aaron Catlow & Kit Hawes, foto Ronald Rietman

Steam Power is een Nederlandse akoestische band, bestaande uit ervaren muzikanten: Janos Koolen, Laurens Joënsen, Joost van Es en Fay Lovsky. Het kwartet is vooral geïnspireerd door Amerikaanse bluegrass, maar laat zich niet zomaar in een hokje stoppen. Live wordt er dan ook duchtig geïmproviseerd waardoor hun optredens bij tijden spectaculair en altijd uniek zijn.

The Lynnes bestaat uit Lynn Miles en Lynne Hanson. Beiden geen onbekende in de Americana scene, en beiden waren afzonderlijk al eens in Meneer Frits te zien. Nu hebben de twee dames samen het album Heartbreak Song For The Radio opgenomen, en trekken ze de wereld over met hun prachtig bij elkaar passende stemmen en donkere humor.

Lydia Cole komt oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland maar woont in Berlijn. Ze heeft hier al heel wat harten veroverd met haar persoonlijke teksten en delicate stemgeluid. Zij deelt de avond met het Britse folkduo Gilmore & Roberts, dat een regelmatig terugkerende gast is bij Meneer Frits.

Zijn talent voor taal en zijn droge humor maken dat zijn teksten het standaard folk-idioom ver overstijgen. Met zijn diepe bariton, zijn uitstekende gitaar- en pianospel en bijna verlegen podiumpresentatie heeft John Gorka inmiddels een flinke schare trouwe fans opgebouwd.

Pharis and Jason Romero uit British Columbia, Canada is in hun thuisland al bekroond met een Juno Award (de Canadese Grammy) en diverse andere prestigieuze prijzen. Daarnaast is Jason een van de beste custom banjo- en gitaarbouwers. The Daily Express zag de gelijkenis met het duo Welch & Rawlings, maar gaf ook aan dat het tijd wordt dat Pharis & Jason zelf in de headlines komen. Daar wordt aan gewerkt: in 2018 komt er een nieuwe plaat. En ze spelen in Meneer Frits.

Rebecca Loebe en BettySoo waren allebei al eens te gast, zij komen nu samen en vormen een trio met Grace Pettis. Ze zijn niet van plan hun respectievelijke carrières aan de wilgen te hangen, maar kunnen het niet laten om bij gelegenheid de krachten te bundelen. Het ‘project’ doopten ze The Sirens Of South Austin.

Danny Schmidt uit Austin, TX hoort volgens de Chicago Tribune tot de 50 meest belangrijke songwriters van de laatste 50 jaar, om de verbluffende, poëtische en ontroerende beeldspraak in zijn songs. Ad van Meurs nodigde hem al diverse keren uit, maar ook nu zal deze troubadour slechts gewapend met zijn stem en akoestische gitaar het publiek voor zich weten te winnen.

Danny Schmidt, foto Ronald Rietman
Danny Schmidt, foto Ronald Rietman

The Delines verrasten in 2014 met hun zeer goed ontvangen debuutalbum Colfax. De band werd gevormd na een tour van Richmond Fontaine waarbij Amy Boone (toen van de Texaanse band Damnations, TX) de vrouwelijke vocalen voor haar rekening nam, en de samenwerking met Willy Vlautin magisch mooi uitpakte. Een vervolgalbum moest op de lange baan worden geschoven doordat Amy een ernstig auto-ongeluk kreeg, maar het staat nu op de planning voor 2019 en ze komen ook eindelijk weer naar Europa.

Volledig overzicht De Maandag van Van Meurs 2018-2019:

September 2018

 3 september Jeffrey Foucault & Band
10 september Chris Pureka
17 september Kevin Welch
24 september Jim Keaveney & Band + Amanda Platt

Oktober 2018

1  oktober Chantal Acda +  Man from the South
8  oktober Jared Tyler met band
15 oktober David Luning
22 oktober David Olney + Tim and Jackson Grimm
29 oktober Ray Bonneville
                                                                                           
November 2018

5 november Ben Bedford + Stephen Fearing
12 november Song Journey III
19 november The Reverend Shawn Amos
26 november The Big World + verrassing

December 2018

3 december Nathan Bell + The Assorted Travellers
10 december Bruno de Neckere & Friends + Dries
17 december Oh Susanna & Hidden agenda 

Kerstvakantie 

Januari 2019
 
7 januari Grant Peeples + Jaimee Harris
14 januari Jodymoon
21 januari Brooks Williams + Kit Hawes and Aaron Catlow
28 januari Steam Power                        

Februari 2019

4 februari Gregory Page & band
11 februari Cam Penner & Jon Wood   
18 februari Son of Town Hall + MC Hanssen duo
25 februari Catherine MacLellan And Chris Gauthier + The Lynnes

Maart 2019

4 maart geen show i.v.m carnaval
11 maart Krista Detor + Kris Delmhorst
18 maart Mercy John Band
25 maart Gilmore & Roberts + Lydia Cole

April 2019

1 april Martin Harley + Hannah Aldridge
8 april John Gorka
15 april Pharis and Jason Romero   
22 april The Sirens of South Austin
29 april Danny Schmidt

Mei 2019

6 mei The Delines
3 mei Barrelhouse 
20 mei Matthews Southern Comfort
27 mei Si So City

De voorverkoop is begonnen, kaarten zijn te bestellen via: https://www.muziekgebouweindhoven.nl.