Er vinden diverse exclusieve concerten van internationale actsplaats in Roots aan de Zaan’s zesde seizoen. Op het programma in Zaandam staan o.a. Gryphon, Lorcán Mac Mathúna, Martin Tourish & Daire Bracken en The Young'uns, seizoensopeners zijn Martin & Eliza Carthy die slechts twee optredens geven in ons land.

De namen van Roots aan de Zaan seizoen 2018/2019 zijn inmiddels bekendgemaakt. Het betreft het zesde volle seizoen van de concertreeks die plaatsvindt in twee locaties in Zaandam, en waar de nadruk ligt op folk, folkrock en americana.

In het verleden speelden er bij Roots aan de Zaan al klinkende namen als Altan, The Unthanks, Fairport Convention, Cara Dillon en CCC Inc. Die laatste, de band rond o.a. de latere Doe Maar-pijlers Ernst Jansz en Joost Belinfante, komt ook het volgende seizoen weer terug – CCC Inc.’s derde concert bij Roots aan de Zaan zal plaatsvinden op zaterdag 2 maart volgend jaar.

Een andere band met veteranen, het Britse Gryphon, dat middeleeuwse folk vermengt met progrock, komt op 1 december naar De Verkadezaal in Zaandam voor een eenmalig Nederlands concert. Eerder zijn folkgrootheid Martin Carthy en diens net zo bekende dochter Eliza te zien op zaterdag 15 september: zij zijn de seizoensopeners in diezelfde zaal. Dit duo is slechts tweemaal in Nederland te zien, er is nog maar een zeer beperkt aantal kaarten verkrijgbaar.

Martin & Eliza Carthy
Martin & Eliza Carthy


Jonger bloed vindt ook zijn weg naar Zaandam, zoals The Young ‘Uns, als seizoensafsluiter op 1 juni volgend jaar, andermaal een exclusief concert voor Nederland. In de intiemere zaal De Kleine Waarheid treedt kort daarvoor op 17 mei de jonge Noord-Ierse groep Lore op.

Naast CCC Inc. keren twee andere voor Roots aan de Zaan oude bekenden terug: de Engelse folkrock/americana-formatie The Jigantics speelt op 4 november in De Kleine Waarheid, en op 12 april volgend jaar zijn de Ierse Henry Girls voor alweer de vierde keer te zien in Zaandam, dan in De Verkadezaal. Ooit, in juni 2013, waren zij Roots’ eerste internationale act en ze kwamen sindsdien elke twee jaar terug. De zevenkoppige folkrock-supergroep TRADarrr (UK), treedt op 22 maart op, wederom een exclusief concert voor Nederland.

The Henry Girls
The Henry Girls


Verder zijn gedurende seizoen 2018-2019 in Zaandam te zien: The Poozies uit Schotland (12 oktober), Lorcán Mac Mathúna, Martin Tourish & Daire Bracken (21 december, exclusief Nederlands concert van Iers trio met o.a. een lid van Altan), Chimera (Nederlandse prog-folk, 20 januari) en singer-songwriter Jez Lowe (10 februari).

In totaal weer twaalf nieuwe concerten bij Roots aan de Zaan, dat eerder dit jaar haar eerste lustrum vierde. De huidige locaties zijn te vinden op de Westzijde 148 (De Verkadezaal van FluXus) en Klauwershoek 4-8 (De Kleine Waarheid). Inmiddels kent Roots aan de Zaan zo’n zestig leden verspreid over het hele land. Een jaarlidmaatschap à € 37.50 geeft zo’n 30% korting op de toegangsprijs, plus gratis toegang tot drie optredens per seizoen: in dit geval gaat zijn die van The Jigantics, Chimera en Lore gratis toegankelijk voor leden.

Het laatste concert van het huidige seizoen voor de zomerstop, van Martin Simpson op 8 juni in De Kleine Waarheid, is al enige maanden uitverkocht.

Meer info op www.rootsaandezaan.nl; reserveren kan door middel van een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..