Judy Collins komt in januari 2019 naar ons land voor twee exclusieve concerten. De iconische Amerikaanse ‘lady of folk’ geeft op 16 januari een concert in het Paard in Den Haag en 17 januari in TivoliVredenburg in Utrecht. Support act is Kreg Viesselman. De kaartverkoop is vandaag begonnen via de zalen.

Al meer dan vijftig jaar weet Judy Collins haar publiek te inspireren met sublieme gevoelige folk songs. Kunstzinnige interpretaties van traditionele en moderne folk en eigen composities, het is haar op het lijf geschreven. Met een indrukwekkend repertoire van vijftig albums en ettelijke awards en nominaties is ze een iconische ‘lady of folk’. Met haar muziek wil Judy de harten van mensen openen en de wereld verlichten. ‘Music of hope and healing’, een avond met Judy Collins is een avond vol ontroering. Die voel je vooral in haar werk dat teruggrijpt op legendarische vriendschappen met andere grote namen in de muziekgeschiedenis. Zoals met Stephen Stills, met wie ze in de jaren 60 een relatie had. Die inspireerde beiden tot songs die de deuren openden naar wereldfaam. Zo betekende Houses, Judy’s persoonlijk eerbetoon aan Stills, haar doorbraak.
 
Heel verrassend is haar recent met Stills uitgebrachte gezamenlijke album Everybody Knows, een coproductie die eigenlijk al in de jaren '60 of '70 werd verwacht. Een terugblik op hun muzikale carrières, met klassiekers als River of Gold en Who knows where the time goes. De titelsong Everybody knows is een ode aan die andere belangrijke man in haar leven, de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen, die in 2016 overleed. Hij schreef veel van Judy’s beste songs, waaronder het vertederende Suzanne en heeft zijn eigen faam goeddeels aan Collins te danken. Zij was het die Cohen aanspoorde zelf voor publiek te gaan zingen. Een keerpunt in de carrière van de podiumschuwe Cohen. In 2008 bracht Cohen samen met andere topartiesten, onder wie Rufus Wainwright, Dolly Parton en Joan Baez, een tribute album uit: Born to the breed – a tribute to Judy Collins. Een welverdiend eerbetoon voor een groot artieste!

Judy Collins
Judy Collins


16 januari 2019 Paard in Den Haag: https://www.paard.nl/en/event/an-evening-with-judy-collins-2/
17 januari 2019 TivoliVredenburg Utrecht: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/an-evening-with-judy-collins-17-01-2019/