Op donderdag 25 oktober brengt Bombino, dé virtuoze gitarist uit Niger, een bezoek aan MEZZ Breda.

Bombino is een artiest die niet alleen bijzondere muziek maakt, maar ook een bijzondere achtergrond heeft. Met zijn nieuwe album ‘Deran’ eert hij de Sahara. De plek waar hij vandaan komt en is opgegroeid. Met een mix van desert blues, psychedelica, wereldmuziek en reggae brengt hij mensen samen met zijn muziek. Op donderdag 25 oktober komt hij naar de Jupiler Zaal in MEZZ.  

Omara Moctar, beter bekend als Bombino, komt uit Niger (Zuid-Afrika). Hij begint met het maken van muziek wanneer hij vanwege de opstand vlucht naar Algerije. In plaats van naar school gaan, verstopt hij zich met de gitaar van zijn oudere neven en nichten. Na zijn terugkomst in Niger leert hij zichzelf gitaarspelen door het kijken van tapes van gitaarhelden Ali Farka Touré, The Dire Straits en Jimi Hendrix. Hij wist vaak niet wat hij precies hoorde, omdat de namen bij aankomst in Niger al van de tapes waren gesleten.

In Niger maakt Bombino al snel de reputatie als ‘de Hendrix van de Sahel’. Zijn teksten zijn in het Tamasheq, een Berbertaal, en benadrukken de band van de Toearegs met de woestijn. Tijdens de opstand van de Toearegs gebruiken de rebellen concerten voor rekrutering van mensen en het aanzetten tot verzet. Veel van Bombino’s vrienden en collega’s doen mee met de rebellie, zelf maakt hij de beslissing om Niger te ontvluchten met zijn gitaar. Eerder speelde hij al op festivals als Best Kept Secret en Oerol, nu keert hij terug naar Nederland met een clubtour.

Bombino
Bombino

In het voorprogramma Komodo. Gino Bombrini (Skip & Die) en Tommy Eben (Knalland) beginnen per ongeluk de band. De nachtelijke jamsessies werden jams in Gino’s eigen studio, deze jams werden demo’s en dit resulteerde al snel in een platencontract bij Sony. De band slingert je door de tijd en ruimte met een energieke en onverwachte sound. Van surfrock, 60’s pop, woestijn blues, rumba en Indiase raga.

In het kort:
Bombino + Komodo
Donderdag 25 oktober 2018, aanvang 20.30 uur
Mezz Breda, Jupiler Zaal
Kaarten: € 20
Meer informatie en kaartverkoop: www.mezz.nl