Op vrijdag 12 oktober spelen The Poozies bij Roots aan de Zaan in De Kleine Waarheid te Zaandam.

De uit Schotland afkomstige groep liet voor het eerst van zich horen aan het begin van de jaren negentig.

Het was destijds een bewuste keuze een collectief te vormen dat enkel uit vrouwen bestond. Toegegeven, met een wat ondeugende naam – waarvoor kennelijk geen van de originele leden écht de verantwoordelijkheid wil nemen, maar toch is blijven hangen: een naam die afgeleid is van een door de dichter Robert Burns gefrequenteerd dames-van-plezier etablissement Poozie Nancy’s.
 
Door de jaren heen hebben The Poozies wereldwijd opgetreden, vermaard om hun veelzijdige repertoire, originele arrangementen en fraaie vocale harmoniëen. Wel zijn ze onderhevig geweest aan aardig wat wisselingen van qua line-up. Vaste waarde was altijd harpiste Mary Macmaster, die eerder –met Patsy Seddon, ook lange tijd Poozie– al lid was van het gerenommeerde harp-duo Sìleas. Ze werkte door de jaren heen samen met o.a. Sting en het recentere (en andermaal dames-collectief) Songs Of Separation.

The Poozies ontstonden toen Sìleas in 1990 opnamen maakte voor een soloalbum van Sally Barker (in september 2016 bij Roots aan de Zaan te zien geweest als lid van Fotheringay). Er was een klik, en wat volgde was deze groep. Na de albums Dansoozies (1993) and Chantoozies (1995) maakte Barker plaats voor Kate Rusby – wiens succesvolle solocarriëre echter de groep ging overschaduwen, waarna deze plaats maakte voor violiste Eilidh Shaw. Zij vormt nu met Macmaster de overgebleven kern van de groep.
Sally Barker kwam later wel weer terug, maar vertrok andermaal in 2016. The Poozies echter gingen onverstoorbaar verder, nu met jong bloed in de vorm van twee nieuwe leden.

Deze nieuwe line up doet nu Zaandam aan, compleet met het gloednieuwe album Punch. The Poozies anno 2018 bestaan uit Mary Macmaster (electro-harp, zang), Eilidh Shaw (viool, zang), Sarah McFadyen (viool, banjo, gitaar, zang) en Tia Files (gitaar, percussie, viool, zang). En die naam? De dames zeggen hier nu over: “the feeling now is that it’s pretty rock and roll!”. In Rusland zouden ze zeggen: Poozie Riot!

The Poozies
The Poozies

 
Vrijdag 12 oktober 2018 The Poozies bij Roots aan de Zaan in De Kleine Waarheid, Klauwershoek 4-8, Zaandam
Het concert begint om 20:15 aan de Klauwershoek 4-8 in Zaandam. De deur gaat een halfuur vantevoren open.
De toegang bedraagt € 17.50; leden betalen € 11.00. Reserveren is wenselijk en kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer info op www.rootsaandezaan.nl.