Roots aan de Zaan sluit op vrijdag 21 december het jaar af in De Kleine Waarheid in Zaandam met een exclusief concert voor Nederland van drie grootse Ierse muzikanten: Lorcán Mac Mathúna, Martin Tourish en Daire Bracken.

Martin Tourish is de accordeonvirtuoos die met name bekend is als lid van Altan, de wereldberoemde Ierse groep die in januari 2017 te gast was bij Roots aan de Zaan, toen in een uitverkocht Zaantheater. Violist Daire Bracken was ooit lid van Danú en speelde met de grootste namen, van Liam Clancy tot Niamh Parsons. De voorman is vocalist Lorcán Mac Mathúna: zoals folkrecensent Marius Roeting schreef, op en top Iers met die nasale naklank, bijna fluisterend en toch zo krachtig. Herkenbaar in de dictie, de ‘uitspraak’, ook in het Gaelic: gekluisterd alsof je naar een oude verhalenverteller luistert. Mac Mathúna heeft diezelfde betovering, diezelfde grandeur, hetzelfde hypnotiserende.

Dan is er de muziek die ze maken. Altijd vol overtuiging, hartstocht, diepgang, kennis, vernieuwend, op het oude gebaseerd maar voortschrijdend, niet conserverend en toch de traditie gerespecteerd hoog houdend. Violist Daire Bracken flitst soms over de snaren in duivels snelle, korte noten, maar met de volle akkoorden en polyfone tonen, schept hij een rijke, gedreven en krachtige achtergrond. Martin Tourish kleurt het geheel prachtig in.

De heren maken muziek die niet de standaard Keltische deunen behelst, maar veel verder teruggaat in de geschiedenis. Deze muziek is gebaseerd op de ritmepatronen van de taal. De taal, in tekst of poëzie, die snelheid en cadans bepaalt. Het belooft een speciale avond te worden in De Kleine Waarheid aan de Klauwershoek 4-8 in Zaandam.

Lorcán Mac Mathuna, Daire Bracken en Martin Tourish
Lorcán Mac Mathuna, Daire Bracken en Martin Tourish

Vrijdag 21 december 2018 Lorcán Mac Mathúna, Martin Tourish en Daire Bracken bij Roots aan de Zaan in De Kleine Waarheid, Klauwershoek 4-8, Zaandam
Toegang kost 18 euro; leden betalen 12 euro, reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Aanvang die 21e december is 20:15, de deur gaat een halfuur vantevoren open.

Zie ook: http://rootsaandezaan.nl.

In 2019 zullen de intiemere Roots aan de Zaan concerten eveneens in De Kleine Waarheid worden gehouden; de wat grotere optredens (zoals op 2 maart CCC Inc.) vinden weer plaats in De Verkadezaal van muziekschool FluXus. De eerder gemelde overstap naar De Vermaning is na 1 concert aldaar teruggedraaid.