Vanavond, vrijdag 22 maart, verzorgt de zevenkoppige Engelse folkrockformatie TRADarrr het zeventigste concert van Roots aan de Zaan in De Verkadezaal van FluXus te Zaandam. Het is het enige concert in Nederland van deze groep.

Goede oude, maar in een vers jasje gestoken Britse folkrock, vertolkt door een band die met recht als supergroep in het genre kan worden aangemerkt, met ex-leden van o.a. Little Johnny England, The Dylan Project, Fotheringay en The Jigantics. PJ Wright (leadgitaar/zang) speelde tweemaal eerder bij Roots aan de Zaan: in 2013 met Fifteen String Trio en in 2016 als lid van Fotheringay. Lang was hij de gitarist in Steve Gibbons’ band, tot hij de folkrock omarmde in Litte Johnny England, waarin ook Guy Fletcher (viool/mandoline/gitaar/zang) en Mark Stevens (drums) speelden. Deze Little Johnny England-kern wordt nu versterkt met zanger/gitarist Gregg Cave plus multi-instrumentaliste/zangeres Marion Fleetwood, die eerder bij Roots aan de Zaan te zien was als lid van The Jigantics en nog eens een keer solo als support act. Samen vormen Marion en Gregg bovendien het duo Fleetwood Cave. Violiste Gemma Shirley opereert eveneens als opera-zangeres, doch niet noodzakelijkerwijs in TRADarrr. Brendan o’Neill tenslotte is de nieuwe basgitarist, en neemt de plek in van voormalig Steeleye Span-bassist Tim Harries.
 
Debuutalbum Cautionary Tales uit 2015 was een folkrock-project met diverse gastmuzikanten waaronder diverse (ex-)Fairport Convention-leden; op de opvolger Further Tales of Love, Death and Treachery (2017) stond de band als collectief meer centraal.
Met dat album lostte TRADarrr de belofte in die het debuutalbum al liet zien: een band die overloopt van de ideëen. Natuurlijk herinneren delen ervan eraan dat de groep afstamt van de klassieke jaren zeventig-folkrock: ze zijn die “familienaam” dan ook méér dan waard. Maar meer dan dat, is dit een album waar de nadruk gelegd wordt op het uitdiepen van instrumentale hoogstandjes en vocale arrangementen, waarbij verschillende manieren worden gevonden om traditionele Engelse songs en melodiëen nieuw leven in te blazen.
Liefhebbers van o.a. Fairport Convention en Steeleye Span zullen zich beslist weten te vinden in de muzikale wereld van TRADarrr.

TRADarrr
TRADarrr


Het concert vindt plaats op vrijdag 22 maart 2019 in De Verkadezaal van FluXus aan de Westzijde 148 in Zaandam. De aanvang is 20:15 (de deur gaat een half uur vantevoren open). Kaartjes kosten € 17.00 en zijn te bestellen via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor Roots aan de Zaan leden is dit exclusieve, zeventigste concert gratis toegankelijk (mits er vantevoren gereserveerd is).