The Henry Girls toeren van 8 t/m 14 april door Nederland en doen o.a. Utrecht, Oentsjerk, Zaandam en Oisterwijk aan.

Transatlantic rootsmix
De drie zussen Karen (fiddle, ukulele, piano, banjo), Lorna (accordeon, ukulele) en Joleen (harp, mandoline) McLaughlin mengen hun muziek uit erfgoedrijk county Donegal in ruraal Noord-West Ierland met die uit Schotland en voegen daar flinke scheuten oldtime American music en jazz aan toe. Deze frisse ‘transatlantic rootsmix’ levert hen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan lovende kritieken en de reputatie als een van de beste alt folk exponenten uit Ierland van de laatste jaren. Bovendien hebben ze zich  ontwikkeld tot delicate songwriters. Daardoor is er in eigen land en daarbuiten des te meer waardering voor hun eigentijdse folk.

Ongetwijfeld zijn hun gezamenlijke muziekstudies debet aan hun gezamenlijke vocale en instrumentale kwaliteiten. Maar de onbevangenheid en originaliteit van nature in benadering, interpretatie en uitvoering zijn gebleven. Ze vertolken wel eens andermans werk (zoals dat van Elvis Costello), maar geven daar hun eigen twist aan, want coveren doen ze niemand. Toch zit de muziekpers nooit verlegen om een vergelijking meer of minder. Crosby, Stills & Nash vanwege hun weergaloze vocale harmonieën. Gillian Welch en The Indigo Girls vanwege hun gemengde celtic en americana roots. De Canadese Kate & Anna  McGarriggle omdat ze ook nog eens zussen zijn. The Andrew Sisters vanwege hun swing bovendien, …..
 
Ierse export
Al in de vroege jaren negentig trad het trio naar buiten, maar hield het daarbij opvallend lang dicht bij de deur. Ze werden wereldberoemd in heel Donegal, daarna in heel Ierland, als veelgevraagde cd-loze live-act. Veel verder leken de zusterlijke ambities ook niet te reiken. Pas in 2011 bracht de release van veelgeprezen debuutalbum December Moon hun carrière internationaal in een roller coaster en het drietal geregeld over de Ierse grenzen. Met Louder Than Words uit 2014 bevestigden ze hun klasse. De uitnodigingen om samen te werken breiden zich uit naar grootheden, Ze droegen bij aan albums van Mary Black, Sharon Shannon, The Hothouse Flowers, Donal Lunny, Dervish, Imelda May en hun streekgenoten Clannad en Altan.

Diezelfde muziekpers kenschetst hun live-optredens als ontspannen, lekker vrolijk en van hoge kwaliteit.  Terugkerende kwalificaties zijn: ‘hartverwarmend’, ‘boeiend’, ‘spontaan’, ‘bewogen’. fRoots Magazine: ‘Robuuste, krachtige dynamiek.’ Music News Nashville uit het mekka van de Amerikaanse country: 'Spits je oren, want dit is iets speciaals. Mis hun optreden niet! Ze weten hoe ze moeten overtuigen op het podium.’ En The Irish Times uit hun thuisland: ‘Gelukzalig om een liveoptreden van deze groep bij te mogen wonen.
 

The Henry Girls
The Henry Girls

The Henry Girls tourdata april 2019:
8 april Parelsessies, De Parel van Zuilen, Utrecht, https://www.deparelvanzuilen.nl/parelsessies/
9 april Folk in de Wâlden, Stania State, Oentsjerk, http://www.folkindewalden.nl
10 april Speelplaats Baars, Steenwijk,
11 april Theater De Wegwijzer, Nieuw- en Sint Joosland, https://www.theaterdewegwijzer.nl/
12 april Roots aan de Zaan, FluXus/De Verkadezaal, Zaandam, http://rootsaandezaan.nl/
13 april Noordmuziek, Hotel Faber, Hoogezand, http://noordmuziek.nl
14 april GUO-concert, Hotel restaurant Boschoord, OisterwijkDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.http://guo.inoisterwijk.nl