Op 1 september bestaat platenzaak Sounds Venlo precies 35 jaar, en die mijlpaal vieren ze op zaterdag 31 augustus met instore optredens van The Slow Show, Tim Knol & The Blue Grass Boogiemen en Malford Milligan & The Southern Aces.

“De beste platenzaak van Nederland. Ik weet dat, want ik kom uit Venlo.” Schrijver Peter Buwalda laat er geen misverstand over bestaan. Een platenzaak zoals Sounds vind je verder niet in Nederland. De winkel heeft de laatste decennia alle stormen in platenland weten te doorstaan en viert zaterdag 31 augustus het 35-jarig bestaan met een reeks bijzondere instore-optredens, de hele dag dj’s en mooie deals. 

Klein hokje
Wat op 1 september 1984 begon in een klein hokje aan de Koninginnesingel is in 35 jaar uitgegroeid tot een instituut dat niet meer weg te denken is uit Venlo. Leo Hagens en Geert Driessen hebben van Sounds een van grootste en meest gewaardeerde platenzaken van heel Nederland gemaakt. Regelmatig stappen klanten voor een bezoekje een halve dag in de auto. Johan Derksen bijvoorbeeld: “Sounds in Venlo, dat is eigenlijk de beste platenzaak van Nederland, want daar hebben ze naast blues ook veel soul, country, rock en sixties.” In 2015 werd de mening van Derksen een feit: Sounds Record Store werd officieel uitgeroepen tot Beste Platenzaak van Nederland. 

Geert Driessen en Leo Hagens van Sounds Venlo
Geert Driessen en Leo Hagens van Sounds Venlo


Bo Diddley
Even wat duizelingwekkende getallen: Sounds heeft momenteel 100.000 titels op cd en 50.000 titels op lp op voorraad. Er is in Nederland waarschijnlijk geen enkele zaak die dat kan nazeggen. En de smakelijke anekdotes over de begindagen zijn legio. Over blueslegende Bo Diddley bijvoorbeeld, die de zaak in 1984 opende en niet meer weg te slaan was, waardoor hij te laat kwam voor zijn optreden op Bluesrock in Tegelen dat jaar. De voorraad op die eerste dag was 1200 platen: het startkapitaal was 35.000 gulden. Driekwart van de voorraad werd op dag één verkocht. Leo reed de dag erna zelf met het verdiende geld naar de distributeur in Zuid-Holland om nieuwe voorraad in te kopen. Ondertussen moest Geert vaak liftend van Beesel – waar hij woonde – naar Venlo omdat hij simpelweg geen geld had voor de bus.

Maatje groter

De zaak verkaste al binnen twee jaar naar de Jodenstraat, waar een paar huisnummers verderop zelfs een tweede pand (met kelder!) betrokken werd. Toen ook dat alles te klein bleek verhuisde Sounds in het jaar 2000 naar het huidige pand aan de Parade. Ondanks de opkomst van downloads, streaming en onlineverkoop wist Sounds stand te houden door precies te bieden wat een goede winkel onderscheidt: service, kennis en een gigantisch aanbod. Dat is altijd zo gebleven. En Sounds ging zelf ook online. Inmiddels wordt een aanzienlijk aandeel via de webshop verkocht. Weet ook vaste klant Mart Smeets: “De winkel is groot en heeft alles, werkelijk alles, en hun nieuwsbrief behoort bij de beste van het land. Liefde voor het vak, zal ik maar zeggen.

Feest
Om hun 35-jarig bestaan te vieren pakt Sounds flink uit. Allereerst is er een instore-optreden van The Slow Show uit Manchester, die met hun indie-noir grote indruk maakten op Zomerparkfeest twee weken terug. Ze presenteren hun nieuwe album Lust and Learn dat daags voor de instore verschijnt. Ook Tim Knol & Blue Grass Boogiemen treden op. Onlangs verscheen het bijzonder frisse eerste album van deze gelegenheidsformatie. In de middag is de beurt aan Malford Milligan & The Southern Aces. Malford klinkt alsof hij is geboren onder de mengtafel van een studio in Muscle Shoals, Alabama. Southern soul met een country twist waarbij het onmogelijk is om niet aan Otis Redding te denken. Verder zijn er dj’s en heeft het Sounds-team een selectie bijzondere releases uitgezocht die alleen deze dag met exact 35 procent korting worden verkocht.

Zaterdag 31 augustus 2019: 35 Jaar Sounds
11:00 uur    Tim Knol & Blue Grass Boogiemen
12:00 uur    The Slow Show

16:00 uur    Malford Milligan & The Southern Aces

+ hele dag dj’s en speciale acties

Sounds Record Shop, Parade 66, Venlo

https://www.sounds-venlo.nl