Na een uitgebreide festivaltour gaan Tim Knol & Blue Grass Boogiemen vanaf 18 oktober ook samen de clubs in. Het gezamenlijk album Happy Hour is een groot succes, met een overvolle agenda tot gevolg.

Nu de herfst definitief haar intrede heeft gedaan en het festivalseizoen ten einde is gekomen, kunnen Tim Knol & Blue Grass Boogiemen terugblikken op een geweldige zomer én vooruitkijken naar een mooi najaar. In mei van dit jaar brachten ze het gezamenlijke album Happy Hour uit, dat is verschenen op I Love My Label, het label van Tim Knol. De plaat is zeer goed ontvangen door publiek en media, met een overvolle agenda tot gevolg, tot grote tevredenheid van Knol. 

"Het is te gek om op festivals te spelen, de sfeer is vaak heel uitbundig. De mensen komen daar niet per se voor ons, om die dan voor ons te winnen en uit hun dak te zien gaan geeft echt een kick. Maar met de clubtour komen de bezoekers wél speciaal voor ons. Dat zijn onze trouwe fans. We kijken er ontzettend naar uit om hen een geweldige avond te doen beleven."

Van Paaspop tot Sniester en Zwarte Cross tot Lowlands, overal was het al even aanstekelijke als virtuoze bluegrassgezelschap te vinden. Op laatstgenoemd festival is een video geschoten voor Stars In Your Eyes, een van de liedjes van het album, die nu online te zien is. De clubtour telt een vijftiental shows verspreid over het land, waarvan bijna een derde al is uitverkocht. De reeks start volgende maand en loopt tot het einde van het jaar.

Naar aanleiding van de release van Happy Hour in mei van dit jaar publiceerden diverse grote landelijke media over het album en de samenwerking. Een greep uit de recensies:

Nederlanders die diepgewortelde Amerikaanse genres spelen; dan ben je geneigd je hart uit voorzorg vast te houden. Weinig is erger dan americana die naar spruitjes ruikt. Gelukkig bestaan er artiesten als Tim Knol en de virtuoze bluegrassgroep Blue Grass Boogiemen. Wie ze samen zag optreden, weet het al: die kunnen het dus wél, en niet zo’n beetje ook. Studioalbum Happy Hour geeft daar nogmaals blijk van. (…)” Volkskrant (****), Menno Pot

“(…) Happy Hour is echter geen slap aftreksel vol covers, maar een even moedige als geslaagde poging om met twaalf nieuwe, met mandolinespeler Arnold Lasseur geschreven ‘traditionals’ die muziek nieuw leven in te blazen. (…) Knol kan zich voor deze authentiek maar uitermate fris klinkende liedjes geen betere akoestische begeleiders wensen. (…)” OOR, Willem Jongeneelen


“(…) De combinatie van Knols heerlijke knauwstem met de soms opzwepende, soms melancholieke, meerstemmige Amerikaanse plattelandsmuziek is even logisch als briljant. De twaalf, grotendeels door Knol en mandolinespeler Arnold Lasseur geschreven songs op Happy Hour klinken fris, doorleefd, opzwepend en authentiek. Ga ze ook vooral live zien.” Algemeen Dagblad (*****), Mark Roos

Knol heeft een groot muzikaal historisch besef in zijn donder én zijn vingers. Daarbij heeft hij vooral de muziekgeschiedenis van de VS goed in kaart. Zijn regulier werk kent een sterke westcoast feel en is geënt op djangle, powerpop en cosmic country uit het eind van de jaren zestig, begin jaren zeventig. Met zijn tijdelijke project The Miseries putte hij uit hetzelfde era, maar gaf hij wat extra gas richting punk en garagerock. Voor zijn nieuwste samenwerking gaat hij verder terug in de tijd, naar de oorspronkelijke bluegrass uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Tim Knol & Blue Grass Boogiemen vormen een voorbestemd huwelijk. Het karakteristieke timbre van Knols stem kleurt perfect bij het palet akoestische klanken van de Blue Grass Boogiemen, de fraaie zanglijnen meanderen door de - vaak virtuoos uitgevoerde - instrumentatie als een rivier door de Noord-Amerikaanse Appalachen, de bron waaraan het genre is ontsproten. Een genre dat de Blue Grass Boogiemen al bijna dertig jaar beoefenen en tot in detail beheersen. Authentiek, om maar eens een containerbegrip te hanteren, maar meer dan op wie ook van toepassing op het kwartet uit Utrecht.

Tim Knol & Blue Grass boogiemen, foto Melle Boersma
Tim Knol & Blue Grass boogiemen, foto Melle Boersma


Agenda Tim Knol & Blue Grass Boogiemen, najaar 2019:

Vr 18 okt – ‘t Beest, Goes  
Za 26 okt – Fluor, Amersfoort
Zo 27 okt – De Amer, Amen UITVERKOCHT
Ma 28 okt – De Amer, Amen EXTRA SHOW
Wo 30 okt – TivoliVredenburg, Utrecht UITVERKOCHT
Vr 01 nov – De Meester, Almere
Za 02 nov – Gashouder, Dedemsvaart
Zo 03 nov – Rotown, Rotterdam
Vr 08 nov – 013, Tilburg
Zo 10 nov – Kleine Komedie, Amsterdam
Vr 15 nov – Hedon, Zwolle UITVERKOCHT
Za 16 nov – Cacaofabriek, Helmond
Do 28 nov – Der Aa-Theater, Groningen UITVERKOCHT
vr 29 nov – Burgerweeshuis, Deventer
Za 30 nov – Patronaat, Haarlem
Vr 28 dec – Bosuil, Weert