Op vrijdag 13 december 2019 speelt de Iers-Schotse formatie Boys Of The Lough bij roots aan de Zaan in Zaandam, dit is het enige concert van de groep in Nederland.

Vijf decennia (en zeventig tournees in alleen al de VS) in de broekzak. En nu: een eenmalig concert in Nederland bij Roots aan de Zaan: de Iers-Schotse formatie Boys Of The Lough is een instituut in de traditionele muziek.

Het stempel Celtic Music is zo ongeveer door deze band vervaardigd. De Ierse en Schotse tradities komen tot leven door deze doorgewinterde, virtuoze muzikanten, en elk lid tapt uit het vaatje der eigen (gevarieerde) wortels.
Drie Ieren en een Schot: uit County Kerry komt Brendan Begley (accordeon, melodeon, zang), vanuit County Fermanagh is daar mede-oprichter Cathal McConnell (fluit, zang), gitarist Garry o’Briain komt uit County Clare en een afgezant uit het verre Noorden – Shetland – is violist Kevin Henderson. Cathal is lid van het eerste uur van deze band, waarvan ook o.a. Dick Gaughan (in een pril begin) en de eveneens uit Shetland afkomstige Aly Bain (ruim dertig jaar lang) deel uitmaakten. 

Eenieder is ook nu een uitblinker op zijn instrument, als ensemble bereiken ze grote hoogten met hun natuurlijke, eerlijke manier van spelen, zonder electrische instrumenten: dit is Iers/Schots – of zoals dat met een modern woord dus schijnt te heten, Celtic (soms ook met een vleug aan Noord-Amerikaanse tradities) – op zijn puurst. Soms melodieus complex, maar niettemin toegankelijk: verwacht geen stoffige museumstukken. De humor en interactie met het publiek mogen er ook best wezen, zoals eigenlijk wel te doen gebruikelijk in deze muziek: de knipoog is nooit ver weg.

Boys Of The Lough
Boys Of The Lough


Vrijdag 13 december 2019, Boys Of The Lough bij Roots aan de Zaan in De Pasveerzaal/FluXus, Westzijde 148, Zaandam
Kaartjes voor dit exclusieve concert kosten € 25.00 - leden betalen € 18.00. Reserveren kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - meer info op www.rootsaandezaan.nl.
Aanvang die 13e december is 20:15, de deur gaat een halfuur vantevoren open aan de Westzijde 148 in Zaandam.