Na ruim 15 jaar gespeeld te hebben als band vond Bluewire het tijd worden om een cd uit te brengen. Die wordt komend weekend, vrijdag 17 en zaterdag 18 januari gepresenteerd in Turnhout (B).

Bluewire is een vocaal en instrumentaal kwintet met Turnhout (B) als thuisbasis. Voluit akoestische ‘ roots & garden music’ uit diverse bronnen: eigen songs, traditionele americana, blijvertjes uit de jaren dertig; met uitjes naar tex-mex, Frans chanson, het bluegrassrepertoire, of hedendaagse songwriters.
Bont, maar geen allegaartje: Bluewire heeft altijd de grootste zorg besteed aan een uitgekiend repertoire, dat recht doet aan de verscheiden achtergronden binnen het kwintet, en vooral ook aan het overwegend akoestische instrumentarium. Met stevige, straffe arrangementen, zodat Bluewire verre van een cover-bandje is.

Na ruim 15 jaar op grote en kleine podia is Bluewire al lang geen onbekende meer in de Kempen en ver daarbuiten. Met hardnekkig en zichtbaar speelplezier bleven ze aan de weg timmeren van hun eigengereide akoestische americana. Naast doordacht gearrangeerde liedjes met swing, soms bluesy, country of jazzy, kwamen er projecten rond de Kempische Vaart of het Bels Lijntje, en is er binnenkort (april) in het Turnhouts speelkaartenmuseum (Rambling Jacks & Gambling Queens).

Het werd hoog tijd voor een CD met hoogtepunten, en met gasten, en een videoclip (muziek op tekst van de Afro-American Langston Hughes). Op vrijdag 17 en zaterdag 18 wordt die CD feestelijk voorgesteld aan het publiek, op het stemmige studiopodium van Headroom in Turnhout. Mandolinist Walter Pelckmans en zangeres Katrine Druyts getuigen: “makkelijk is het nooit geweest, akoestische én anderstalige muziek brengen, zo ver weg van de grote podia, de grote media, de grote steden in Vlaanderen. Maar met onze grenzeloze waardering voor de muziektaal van de Appalachen, Tex-Mex, de Mississippidelta, en onze decennialange obsessie met samenzang en instrumentale verfijning was het niet moeilijk om ermee door te blijven gaan. En misschien blijft wel de grootste uitdaging om de klassieke achtergrond van de twee geschoolde Turnhoutenaren te versmelten met de Merksplasse drieling die decennialang het Vlaams bluegrassevangelie verkondigden (Hillgrass).
En die CD, dat was een ei waarop lang gebroed is. Hoog tijd voor die release dus. Met een ceremoniemester die mee het verhaal vertelt van de groep en de muziek.

Bezetting:

Katrine Druyts – zang, kleine percussie
Jef Van Aken – viool, zang
Walter Pelckmans – zang, mandoline, gitaren
Staf Pelckmans – gitaar, zang
Lej Sommen – zang, basgitaar

CD-release Bluewire
Vr 17 januari en za 18 januari 2020 om 20 u - Headroom, Kon. Elisabethlei 86, 2300 Turnhout.
Tickets: www.headroom.vlaanderen