Auteur en GUO-programmeur Jos Creusen presenteert op 26 januari in Oisterwijk zijn roman Dikke.Pret.Bonanza., een boek waar muziek in zit. De presentatie zal dan ook opgeluisterd worden met optredens.

Roman van Brabants klapzand  
Dikke. Pret. Bonanza.’ Zo heet de nieuwe roman van Jos Creusen die op uitkomen staat bij Uitgeverij Aspekt. De auteur presenteert zijn boek op zondag 26 januari vanaf 15.00u in Fletcher Hotel Restaurant Boschoord, Gemullehoekenweg 143 in zijn woonplaats Oisterwijk. Hij draagt voor uit eigen werk, geeft interviews en signeert. Rob Rieter (eigen composities met soundscapes en Chapmanstick) en LOYF (Light On Your Feet; Nederlandstalige hertalingen van Engelstalige rockclassics met vocalen, gitaar en digitale accordeon) verzorgen de muzikale omlijsting. Bovendien halen ze muziek binnen via YouTube.

Ook de roman zit boordevol muziek. Hoe kan het anders? Naast auteur en taalkundige is Jos Creusen al ruim 40 jaar drijvende kracht achter de jaarlijkse concertseries GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk en haar voorlopers. Een uit de hand gelopen hobby die in een gepassioneerde levensmissie ontaardde. Een boek waar muziek in zit dus. Maar ook veel ‘mul’ Brabants klapzand. Want behalve van zijn wedervaren in onderwijs, journalistiek en taalwetenschap in Nederland en België, verhaalt de auteur van zijn jeugd in Moergestel, Oisterwijk en Tilburg.  

Inhoud en opzet
Bij een NL nazaat van een Belgische vluchteling uit D’n Grooten Oorlog is een kwart van het bloed dat door d’aderen stroomt Vlaams. Geboren in 1956 groeit hij op in het epicentrum van het universum: op Brabants klapzand, daar waar Kempen en Meijerij elkaar kussen. Amper anderhalve turf raakt hij gemangeld tussen laaggeletterdheid en vrooms katholicisme. Gods tripartiet oog ziet alles, behalve tevreden is te nooit goed en hoewel van het concert des levens niemand een program krijgt, ontbolstert een geboren duppie nimmer tot heitje.
   
Anderhalf docent helpt hem inzien dat hij zich met ‘talenknobbel’ en ‘creatief associatief denkvermogen’ kan ontworstelen aan zijn arbeideristische komaf. Eenmaal taalwetenschapper klampt hij zich vast aan zijn ingebakken engagement: betekenisvol verschil maken voor ‘ons soort mensen’. Juist zij kastijden hem, zelfverklaard atheïst met zelfbeeld als ‘vreemde vogel in de bijt’. Totdat hij bij ‘ons soort mensen 2.0’ een ontwapenende zielsverwantschap ervaart. Een zielsverwant inspireert hem tot zijn dream come true: het auteurschap. In zijn debuut kruipt hij uit schulp en keurslijf en rekent hij af met bloedverwanten, loonslaafdrijvers en slippendragers.   

In 10 hoofdstukken, countdown aflopend van X naar I, gelardeerd met songteksten die de auteur verweeft met zijn levenswandel, ontrolt zich een semi-autobiografische sleutelroman. Als toemaat een ‘appendiks’ met ‘titeltrax’ van  songs, gerangschikt op artiestennaam, van Z tot A, linkend naar YouTube. ‘Dikke. Pret. Bonanza.’ is lees-, luister- én kijkverdrijf.

Van KUT naar KUL
Jos Creusen (Tilburg, 1956) studeerde Letteren aan de KUT en was in vorige levens docent, journalist en expert (wetenschappelijk docent, onderzoeker, methode-ontwikkelaar, publicist, adviseur) in taal, onderwijs en migratie aan de KUL.

Naast schrijven is muziek zijn levensmissie. Sinds eind jaren '70 organiseert hij concerten voor wie nog luisteren wil, waarbij artiesten en bezoekers op elkaars schoot kruipen.
 
Dikke. Pret. Bonanza.
Auteur Jos Creusen.
ISBN 978-94-6338-750-7.
NUR 300.
Paperback.
530 pagina’s.
Winkelprijs 27,95 euro.
Vanaf 27 januari in alle boekhandels.
Uitgeverij Aspekt: www.uitgeverijaspekt.nl

Boekpresentatie op zondag 26 januari 2020 vanaf 15.00u in Boschoord Oisterwijk.
Info & reserveringen: www.groetenuitoisterwijk.nl
Signeersessie op zaterdag 1 februari van 13.30 tot 16.30u in Boekhandel Bruna Oisterwijk.
Overige activiteiten: www.joscreusen.nl