Op 25 september is de documentaire Hippies van Beek in de openlucht te zien, gevolgd door een uniek live-optreden van Veulpoepers 3.1 bij Cultuurboerderij Westelbeers.

Ze hebben altijd al iets gehad met de Beerzen, de Veulpoepers. Optredens bij Splinter, bij de Oude Toren en in café De Doornboom. Roemrucht ook is het gebeuren bij het Oude Kerkje, waar de ME uitrukte en Harrie van Hoof als gemeenteambtenaar op staande voet ontslagen en weer aangenomen werd door een woedende burgemeester. Maar vooral bekend is het verhaal over de Boerenbond van Middelbeers, die volgens zanger Zjef Naaijkens 1684 jaar bestond, wat gevierd werd met een silo vol met bier. Voor Geert en Berdie Pasmans van Cultuurboerderij Westelbeers genoeg redenen om Veulpoepers 3.1 uit te nodigen het seizoen na het opheffen van de coronastop te heropenen. Berdie: ‘In de openlucht -dus er is plaats genoeg om afstand te houden en zelfs te dansen- spelen Veulpoepers 3.1 een swingende set na het vertonen van de video ‘Hippies van Beek’ van Frank van Osch. Geweldig dat ze dit willen doen!

Zoals alle culturele instellingen is ook de Cultuurboerderij lange tijd op non-actief gesteld geweest. De wet geeft óf toestemming om bier te verkopen óf om programma’s aan te bieden. Een combinatie van die twee was tot op heden niet mogelijk, maar zou per 25 september toch weer moeten kunnen. Geert laat weten: ‘De Cultuurboerderij heeft door Brouwerij BEERZE zelfs een speciaalbiertje laten bottelen, onder de naam Veulpoepers’ Rooie Vlag.’ Een knipoog wellicht naar Rooie Fik van Brouwerij de Roos uit hun geboortedorp Hilvarenbeek. En er zal ook wat te eten zijn, vooral lokale specialiteiten. Berdie vult aan: ‘Er zal nog meer al dan niet historische merchandise te koop zijn zoals buttons en posters. En natuurlijk het heel leesbare boek ‘Zout bier in Den Egelantier’, de biografie van de band, geschreven door Zjef Naaijkens’. Die overigens ook zorg draagt voor de omlijstende mechanische muziek waarin aandacht voor bands en artiesten die de RK Veulpoepers BV geïnspireerd hebben, zoals Jan de Wilde, Fungus, Bots en Jango Edwards. Journalist Ralf Bodelier, bekend van de GoedNieuwsKrant, interviewt op het podium de regisseur van de documentaire Frank van Osch, waarmee het avondvullende programma compleet is.

De band telt op 25 september 2021 nog vier leden uit de oude bezetting van 1978, te weten Bram van Berkel (slagwerk), Lizet van Beek (zang), Harrie van Hoof (zang, gitaar) en Zjef Naaijkens (presentatie en zang). De overigen zijn gerenommeerde Brabantse muzikanten die al menig artiest begeleidden, zoals Gerard van Maasakkers, Pater Moeskroen, Metropoleorkest en Tip Jar. Ad Grooten en Harry Hendriks zijn virtuoos op mandoline en banjo, Herman van Haaren op de viool, Piet Maas op akoestische bas en Bart de Win op accordeon en toetsen. Het optreden zal een (niet helemaal) unplugged karakter hebben, zoals de Veulpoepers ooit begonnen zijn op het Vrijthof, als de hippies van Beek. En er komt zelfs een nieuw nummer voorbij, dat klinkt zoals het zou kunnen klinken als de Veulpoepers nu nog bestaan hadden en als ze dan carnavalskrakers gemaakt zouden hebben. En we weten dat ze dat nooit gedaan hebben, maar of ze het ook nooit zouden doen…? 25 September zal het blijken.

Zaterdag 25 september 2021, aanvang 20.30 uur, terrein toegankelijk vanaf 19.30 uur
Cultuurboerderij Voldijnseweg 8 5091KK Westelbeers
Kaarten online bestellen: www.cultuurboerderij.nl