Op 19 februari is het eerste van vier optredens van het Laagland Ensemble in Diemen. Tijdens het eerste concert in deze serie op 19 februari zal het Laagland Ensemble vooral zichzelf presenteren, met hun – in Nederland – niet gangbare combinatie van instrumenten: de tárogató (taragot) en de accordeon. 

In Het Laagland Ensemble spelen Jan Rijnierse (tárogató) en Fred Abbingh (accordeon) traditionele muziek op traditionele instrumenten. De tárogató en de accordeon klinken samen in een prachtig programma met muziek uit zuid en oost Europa en wijde omstreken. De muziek neemt je mee naar een minder bekend klanklandschap van melancholie en dans en alles daartussenin. 

Vier middagen in het voorjaar van 2022 zal Het Laagland Ensemble van zich laten horen in café Blauw, de foyer van Theater de Omval in Diemen. Bij elk concert wordt het podium vrijgemaakt voor een muzikale ontmoeting met onverwachte gasten: musici – bij voorkeur uit Diemen – die óók traditionele muziek spelen uit de Balkan, uit een ander deel van Europa of ver daarbuiten. Wie dat zullen zijn is op dit moment nog een verrassing. 

Tijdens het eerste concert in deze serie op 19 februari zal het Laagland Ensemble vooral zichzelf presenteren, met hun – in Nederland – niet gangbare combinatie van instrumenten: de tárogató (taragot) en de accordeon. 

De tárogató (Hongaars) of taragot (Roemeens) bestaat sinds eind 19e eeuw en is afgeleid van de Turkse zurna en de sopraansaxofoon. De tárogató heeft nooit, zoals de sax, de weg gevonden naar jazz, klassiek of pop. In Hongarije, Roemenië en aangrenzende streken is het 'n belangrijk vertolker geworden van traditionele muziek. De accordeon is een orkest op zichzelf, met melodie, bas en ritme in één. De combinatie van deze twee instrumenten is oor-strelend....! 

Jan Rijnierse leerde de taragot voor het eerst kennen in zijn eerdere werk als theatermuzikant bij Dogtroep. Met de saxofoon speelde hij al veel 'wereldmuziek' en theater-muziek (Gebr. Flint, Coupe Cubana, De Simpele Zielen, Mokum Finef, Pietsiekata, De Spice Boyz, Ensemble Mihai Scarlat.)  Bezoeken aan Hongarije en Roemenië hebben veel inspiratie gebracht en voor hem duidelijk gemaakt: een dag niet gespeeld is een verloren dag! 

Accordeonist, pianist en arrangeur Fred Abbingh studeerde aan het Utrechts conservatorium en legde zich eveneens toe op wereldmuziek, bij Balkanorkest Gospodar; in een tangotrio; hij speelde forró in de groep Fuzué, rebetika in het Yannis Saoulis Ensemble; cumbia en vallenato in Cumbayé, en reisde veel in Mexico, Midden- en Zuid-Amerika. Met Laura Hassler organiseerde hij uitvoeringen van het Armeens Oratorium van Avedisian en Canto General van Neruda en Theodorakis. Hij speelt met Chileense en Argentijnse muzikanten, zoals bij projecten van de Chileense componist Patricio Wang en bij de jaarlijkse Misa Criolla kerstconcerten van Música Temprana.  Daarnaast is Fred dirigent en leider van Wereldvrouwenkoor Bianca C. 

Zaterdag 19 februari 2022, Het Laagland Ensemble in Theater De Omval / foyer café Blauw – Diemen 
Aanvang 15:30u 
Entree: € 13,50 (1 consumptie inbegrepen) 
Kaartverkoop: https://www.theaterdeomval.nl/voorstellingen/?id=1707

 

Volgende concerten

Zaterdag 19 maart 2022 / 15:30
Zondag 24 april 2022 / 15:30 
Zaterdag 21 mei 2022 / 15:30 

info:
www.tarogato.nl
www.fredabbingh.nl
https://www.facebook.com/LaaglandEnsemble/