Van 16 t/m 28 april is het Nederlands-Ierse duo Muller & Munnelly op tour in de Lage Landen. In Nederland staan drie optredens gepland, in Spijkenisse (17-4), Culemborg (19-4) en op 24 april in Eindhoven, waar Folkforum het 20-jarig bestaan viert. 

Het Duo Muller & Munnelly werd gevormd door hun gezamelijke liefde voor het presenteren van diep gewortelde muziek in hun eigen iconische stijl. Zowel Ies als David kwamen op heel jonge leeftijd in aanraking met folk muziek, maar vanuit verschillende achtergronden. Terwijl Ies veel verschillende stijlen te horen kreeg en op zoek ging naar de roots, kwam David ironisch genoeg precies van de andere kant. Hij begon bij de wortel van de traditie om zich daarna steeds breder te ontwikkelen

Ies Muller wordt beschouwd als een van de beste folkfluitisten van Nederlandse bodem. Al op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met Ierse en Bretonse traditionele muziek en de houten dwarsfluit. Gegrepen door de klank van dit instrument begon hij te spelen en steeds meer muziek te leren. Tijdens reizen door Ierland, Schotland en Bretagne, maar ook Spanje breidde hij zijn repertoire uit, en absorbeerde hij de details en eigenaardigheden die de muziek uit deze streken haar karakter geven. Terwijl Ierse en Bretonse het hart bleven vormen van zijn stijl en repertoire, kwamen er in de loop der tijd veel invloeden bij. Hij werkte binnen verschillende projecten met muzikanten uit allerlei disciplines, waaronder klassieke muziek jazz en wereldmuziek. Ook door deze invloeden kwam zijn huidige stijl tot stand.

Website: http://www.iesmuller.com/

David Munnelly is een accordeonist uit Belmullet, in het graafschap Mayo aan de Ierse westkust. Zijn unieke muzikale stem is gebouwd op diepe fundamenten, beginnend met invloeden uit zijn directe familie, met name van zijn oma die melodeon speelde. Daaraan werd al snel een virtuoze zwier toegevoegd, met echo's van de Iers-Amerikaanse muziek uit de jaren 1920 en 1930 vol swing. Tegenover deze wortels in de Ierse traditie wordt een verfijnde en hedendaagse begeleiding met bassen en akoorden gesteld, waarmee hij een unieke, rijke en onvergetelijke sound creëert.

David wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Ierse accordeonisten van zijn generatie: hij heeft gespeeld met de legendarische Ierse bands De Dannan en The Chieftains, en was 15 jaar lang de frontman van The David Munnelly Band. De laatste jaren zijn zijn vaardigheden als componist en arrangeur steeds meer op de voorgrond gekomen, en David werkt nu aan een breed scala aan muzikale projecten, variërend van het veel bekroonde pan-Europese accordeon quintet Samurai, via zijn expirimentele solo composities, tot de energieke traditionele Ierse band Morga.

Website: http://davidmunnelly.com/

Dit jaar bestaat Folkforum 20 jaar en dat wordt gevierd, onder andere met een optreden van dit virtuoze folkduo op zondag 24 april in café 't Rozenknopje in Eindhoven.
Deuren open 14:30
Concert 15:00
Tickets kosten €10,79 (Inclusief servicekosten per ticket, exclusief transactiekosten per bestelling; meest gekozen: iDeal á €0,35) en zijn verkrijgbaar via: shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/20-jaar-folkforum-muller-munnelly- .
Vooraf of na afloop een hapje eten? Reserveer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Muller & Munnelly, foto Ronald Rietman
Muller & Munnelly, foto Ronald Rietman

Muller & Munnelly tourdata april 2022:

16 april: Herberg Koning Ezel, Lede (BE)
17 april: Murrays, Spijkenisse
19 april: Huisconcert, Culemborg (info en reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
24 april: De Rozenknop, Eindhoven (Folkforum, Rozenknop)
28 april: Het Bruggenhuis, Geraardsbergen (BE)