In het Oisterwijkse cultuurcentrum Tiliander heeft GUO acht concerten gepland op zondagmiddagen tussen oktober 2022 en mei 2023. Optredens zijn er van: JW Roy, Jimmy Rosenberg, Altan, Blowzabella, Niki Jacobs, Willem Vermandere, Andy Irvine en Gryphon.

GUO opent op 9 oktober met Kouwe Kermis, tevens titel van de elfde cd van JW Roy (met trio) en de derde waarin de Americana-muzikant zijn toehoorders in zijn vertrouwde Brabants meeneemt naar De Kempen. Muziekpers hoort er zelfs een nieuw genre in: Brabericana. De Knegselse slagerszoon laat ook zielsverwanten meeliften met zijn talenten als singer-songwriter. Onder hen Frank Lammers, Gerard van Maasakkers (As Ge Ooit), Guus Meeuwis (Tranen Gelachen’ en Diggy Dex (Ode Aan Het Leven). Met die laatste twee scoorde hij vier beklijvende nummer 1-hits.

Ook uit Oost-Brabant komt het gipsy-swing fenomeen Jimmy Rosenberg. De gedoodverfde opvolger van gitaar-legende Django Reinhardt veroverde de wereld, speelde in New York Carnegie Hall plat om vervolgens onder de prestatiedruk van de wereldroem te bezwijken en een verkeerde afslag teveel te nemen. Na jaren van vallen en opstaan achter tralies en in afkickcentra kroop het wonderkind omringd door veel zorg en liefde uit een diep dal en vond de juiste route terug. Door ervaring wijzer selecteert hij zijn concerten nu minutieus en dat brengt hem op 20 november naar GUO waar hij in trio zijn uitzonderlijke gitaartalent laat spreken.

Al 35 jaar bivakkeert Altan in de wereldtop van de Iers-Keltische folkscene. Epicentrum van dit klasbakken-kwartet is de vocaliste/fiddler van het eerste uur Mairéad Ní Mhaonaigh uit Donegal, het rurale graafschap in noordwestelijk Ierland. Behalve opzwepende tunes passeert op 11 december ongetwijfeld nog een tweede handelsmerk: een set bloedmooie songs in Gaelic. Deze intrigerende Keltische taal blijft in onze globaliserende wereld dapper overeind als dagelijkse voertaal, vooral onder inwoners uit desolate Ierse streken.

‘Anglosaxon fusionfolk’ benadert de lading bij Blowzabella enigszins. Het Engelse crossover sextet is geliefd bij danspubliek én bij fijnzinnige concertliefhebbers die over hokjes heen luistergenieten. Waarvan? Van een surprisepakket met meer dan dertig instrumenten: onmiskenbaar Engelse folkvocalen, orchestrale jazzimprovisaties waarin rietblazers met doedelzakken, saxen en klarinetten gretig met elkaar botsen, fiddlers en diatonische trekzakkers die de boel dichtfietsen en een groovende bassist die dit alles bij elkaar houdt. Op 22 januari opent magistraal Blowzabella 2023 bij GUO.

Niki Jacobs & band, foto Milo Dinkelaar
Niki Jacobs & band, foto Milo Dinkelaar


Kort voor zijn dood gaf de Griekse componist Mikis Theodorakis zijn zegen aan Niki Jacobs om de kern van zijn toch al zo indringende Mauthausen Liederencyclus nog urgenter te raken met een vertaling naar het Jiddisch. Met haar kwintet komt de Nederlands-Joodse singer-songwriter op 12 februari bij GUO haar gelijk halen, in uitgerekend Oisterwijk dat nog immer sporen draagt van wat eens de grootste Joodse gemeenschap in Brabant was. Haar aangrijpende Ballad of Mauthausen verhaalt van de Joodse diaspora in Europa en USA vanaf eind 19de eeuw via de shoa in WOII tot en met de Joodse volkscultuur in de jongste decennia. Bezoekers hoeven geen Jiddisch te begrijpen om dit ontroerende concert van intens verdriet tot uitbundige hoop te laten binnenkomen.

Ook bij Willem Vermandere is de oorlog nooit ver weg, maar dan vooral ‘d’n Grooten Oorlog’. Zijn West-Vlaamse Heuvelland vormde de brandhaard en daar valt niet naast te kijken. Ook vluchtten ruim één miljoen van zijn landgenoten tijdens WOI naar destijds zes miljoen inwoners tellend ‘neutraal’ Nederland. Liefst 1800 van hen vonden een veilig onderdak in toen 3800 zielen tellend Oisterwijk. Niet vreemd dus dat hij met zijn trouwe trio op 19 maart  bij GUO zijn ding komt doen. Zijn geëngageerde liedjes doortrekkend naar onze laaglandse wankelmoedigheid tegenover oorlogsvluchtelingen heden ten dage, vergeet de inmiddels dik 80-jarige bard niet om het leven ook te vieren. Een voorschot neemt hij alvast op 2040, het jaar waarin hij eregast denkt te zijn op zijn eigen honderdste jaardag. ‘Meej munne kletskop zonder haor’, dat dan weer wel.

Ook een jaardag, met dan ‘slechts’een 80-jarige, viert GUO op 23 april. Dan verschijnt de Ierse folkicoon Andy Irvine ten tonele. En zijn Nederlandse kompaan Rens van der Zalm verlost zich voor één dag van zijn verplichtingen als muzikale begeleider van de afscheidstournee van Youp van ’t Hek om het feestje mee te komen opluisteren. Een full duo-concert, exclusief voor Nederland, met de grondlegger van supergroep Planxty en het legendarische duo-album met Paul Brady, waarmee snarenwizard en markant vocalist Andy Irvine de Ierse muziek opschudde. Om van het palmares van sidekick Rens van der Zalm, nog zo’n snarenfluisteraar, maar te zwijgen.

Eigenzinnig Gryphon gooit op 21 mei GUO-deur 2022/2023 in het slot. In de jaren zeventig maakte dit Engelse sextet naam als support act van progrock-act Yes. Laten we de muzikale escapades van deze creatieve bende samenvatten als progfolk met vleugjes renaissance, rock, jazz, opera. Op meer dan dertig instrumenten, van piccolo, kromhoorn, blokfluit, sax en dwarsfluit via fiddle, gitaar, toetsen tot drums, bas en nog meer daartussen. En vocalen niet te vergeten. Gryphon dus, for something completely different and never a dull moment. Zes vreemde eenden in de bijt met een staat van dienst van Malicorne, Albion Band, Scorpion via Petula Clark, Joni Mitchell, Ian Dury, David Byrne, Jerry Lewis tot Stevie Wonder, Paul McCartney, Mike Oldfield, Beach Boys, ja zelfs The Muppets.

GUO is met haar 45 jaar één van de oudste podiumclubs in Nederland. Met haar programmering van singer-songwriters, americana- en folkartiesten uit Nederland en daarbuiten onderscheidt ze zich van podia in de ruime regio. Binnen deze genres heeft GUO een voor Nederland uniek internationaal netwerk uitgebouwd en een uitstekende reputatie onder artiesten en bezoekers. Zowel organisatie als onderliggende Stichting Podiumkunsten Oisterwijk drijft volledig op vrijwilligers. Bezieler Jos Creusen (65) uit Oisterwijk is nog altijd drijvende kracht als bestuurder, programmeur en publicist.   

Seizoen 22/23 Groeten uit Oisterwijk in Tiliander op een rijtje:
9 oktober 2022: JW Roy 
20 november 2022: Jimmy Rosenberg
11 december 2022: Altan
22 januari 2023: Blowzabella
12 februari 2023: Niki Jacobs
19 maart 2023: Willem Vermandere
23 april 2023: Andy Irvine
21 mei 2023: Gryphon

De website van Groeten uit Oisterwijk is vernieuwd en tickets kunnen al besteld worden in de ticketshop op http://www.groetenuitoisterwijk.nl.