Op vrijdag 10 juni sluit Acoustic Alley in Den Haag het seizoen af met The Matthews Baartmans Conspiracy, een project van Iain Matthews en BJ Baartmans.

Voor het slotconcert van het 19e seizoen heeft Acoustic Alley een wereldster van formaat gecontracteerd: Iain Matthews presenteert zijn nieuwe project in samenwerking met de snarenvirtuoos Bart-Jan Baartmans: The Matthews Baartmans Conspiracy.  Plaats van handeling is het sfeervolle Theater In de Steeg aan het Westeinde 165 te Den Haag. 

THE MATTHEWS BAARTMANS CONSPIRACY
Singer songwriter Iain Matthews en gitarist/singer songwriter/ producer BJ Baartmans leerden elkaar kennen in 2003, kort nadat eerstgenoemde zich gevestigd had in het zuiden van ons land. 

BJ was als sideman op pad met de Amerikaanse zanger Eugene Ruffolo en ze speelden in een muziekcafé in Horst waar Matthews in het publiek zat. De kennismaking wekte voor beide muzikanten direct grote belangstelling in elkaars werk op en dat leidde al gauw tot diverse studio- en podiumprojecten. Het meest in het oog springende was de heroprichting van Matthews Southern Comfort, roemrucht door de 70er jaren wereldhit Woodstock, in 2005. In een bezetting met grotendeels Nederlandse muzikanten werden 3 albums opgenomen en daarop volgend tournees door heel Europa gedaan. Maar ook als duo deden Matthews en Baartmans regelmatig optredens en allerhande coproducties in de studio.
Toeren en opnemen voelt voor het tweetal als een tweede huis. Zowel in solo als in bandvorm levert dat een schat aan ervaring op. En bovenal prachtige muziek. Matthews werkte met o.a. Fairport Convention, Plainsong, Matthews Southern Comfort en More Than A Song.

Baartmans werkte met een lange rij Nederlandse en internationale acts zoals JW Roy, Jack Poels, Frans Pollux, The Space Age Travellers, Hidden Agenda Deluxe, Oh Susanna, Jeff Finlin, Levi Parham, Carter Sampson, David Corley. 

Album: DISTANT CHATTER

Tijdens de noodgedwongen speelpauze door de pandemie begonnen Iain en BJ in de loop van 2020, eerst nog op gepaste afstand en later in BJ’s Studio Wild Verband, te werken aan een serie nummers waarin ze hun bespiegelingen op de coronacrisis de vrije hand lieten. Somber of troostrijk, verontrustend of juist berustend. Het leverde uiteindelijk een zeventiental zorgvuldig uitgewerkte nummers op waarin bij het leeuwendeel Matthews tekende voor de tekst en Baartmans voor de muziek. De verzameling liedjes wordt omschreven als “americana met een avontuurlijk, kleurrijk en soms prettig gruizig randje. Opvallende melodische wendingen, scherpe koortjes en zich speels in het oor wurmende gitaarlijntjes. Hoogstpersoonlijke bespiegelingen op een album dat niet anders dan gemaakt kon worden, het ging als vanzelf in alle facetten”. 

Tijdens het optreden kunt u naast het nieuwe repertoire ook een fijne selectie uit het rijke muziekverleden van beide heren verwachten. 

Kijken en luisteren:
Trailer Distant chatter: https://www.youtube.com/watch?v=zm4E23jd0R4
Are you a racist: https://www.youtube.com/watch?v=XmOiCRzNUxo
Interview & songs Iain Matthews: https://www.youtube.com/watch?v=mXuXiOj7jMg

The Matthews Baartmans Conspiracy
The Matthews Baartmans Conspiracy


The Matthews Baartmans Conspiracy
Vrijdag 10 juni 2022

Aanvang 20.15 uur (zaal open 19.45 uur)

Theater In de Steeg

Westeinde 165a

2512GX Den Haag

Entree €20,-- 
Tickets: https://www.veiligreserveren.nl/ticketshop3.0/?o=AAV293847
Informatie: www.acousticalley.nl