Op zaterdag 10 december 2022 heeft het LaagLand Ensemble in Diemen een muzikale ontmoeting met het Laurens Moreno Ensemble.

Het LaagLand Ensemble speelt traditionele muziek. Vooral uit de zuidoosthoek van Europa: de Balkan en omstre-ken. Maar ook van elders. En dat doen zij op traditionele instrumenten: de tarogato - een Hongaars / Roemeens instrument met een bijzondere, omfloerste klank (Jan Rijnierse) en de accordeon – een orkest op zichzelf (Fred Abbingh).

Op zaterdag 10 december 2022 heeft het Laagland Ensemble een muzikale ontmoeting met het Laurens Moreno Ensemble: Laurens Moreno - altviool en Bandi Váradi – cimbalom. De hoofdrol in dit mooie ensemble wordt gespeeld door de altviool van Laurens Moreno. Het is uitzon-derlijk om dit instrument in een zó prominente plek te horen in de Hongaarse Zigeunermuziek en het zorgt voor een eigen interpretatie van de muzikale traditie.

De vermaarde cimbalist Bandi Váradi kleurt dit ensemble met zijn unieke manier van spelen. De klanken die hij ontlokt aan dit prachtige instrument is als de zee die rolt over de kiezels van een strand, de wind door de bladeren in een bos en beelden de poëzie uit een van de de teksten die bij de muziek horen.  (zie: www.laurensmoreno.com)

Na de succesvolle concerten afgelopen voorjaar, geeft het LaagLand Ensemble dit najaar opnieuw 3 concerten in Grand Café Blauw, de foyer van Theater De Omval in Diemen. Bij elk concert zal op het podium ruimte zijn voor een muzikale ontmoeting met (on-) verwachte gasten: musici die óók traditionele muziek spelen, maar misschien wel uit een heel ander deel van Europa of ver daarbuiten.

Jan Rijnierse leerde de taragot voor het eerst kennen in zijn eerdere werk als theatermuzikant bij Dogtroep. Met de saxofoon speelde hij al veel 'wereldmuziek' en theater-muziek (Gebr. Flint, Coupe Cubana, De Simpele Zielen, Mokum Finef, Pietsiekata, De Spice Boyz en het Ensemble Mihai Scarlat.)  Bezoeken aan Hongarije en Roemenië hebben veel inspiratie gebracht en voor hem duidelijk gemaakt: een dag niet gespeeld is een verloren dag!

Accordeonist, pianist en arrangeur Fred Abbingh studeerde aan het Utrechts conservatorium en legde zich eveneens toe op wereldmuziek, bij Balkanorkest Gospodar; in een tangotrio; hij speelde forró in de groep Fuzué, rebetika in het Yannis Saoulis Ensemble; cumbia en vallenato in Cumbayé, en reisde veel in Mexico, Midden- en Zuid-Amerika. Met Laura Hassler organiseerde hij uitvoeringen van het Armeens Oratorium van Avedisian en Canto General van Neruda en Theodorakis. Hij speelt met Chileense en Argentijnse muzikanten, zoals bij projecten van de Chileense componist Patricio Wang en bij de jaarlijkse Misa Criolla kerstconcerten van Música Temprana.  Daarnaast is Fred dirigent en leider van Wereldvrouwenkoor Bianca C en wereldkoor Cantaremos.

Laurens Moreno en Bandi Váradi
Laurens Moreno en Bandi Váradi


Zaterdag 10 december 2022: Het Laagland Ensemble ontmoet het Laurens Moreno Ensemble in Theater De Omval / foyer café Blauw – Ouddiemerlaan 104, 1111HL Diemen

aanvang: 16:00u

entree: €15,00  (incl. burokosten en incl. 1 consumptie)

kaartverkoop: https://www.theaterdeomval.nl/voorstellingen/559

Overige info:
http://www.tarogato.nl/
http://www.facebook.com/LaagLandEnsemble