In maart is Sarah McQuaid voor enkele optredens in Nederland, ze speelt in Nuenen (1-3, huisconcert), Utrecht (2-3), Tegelen (23-3), Geleen (25-3) en Warmenhuizen (2-4, huisconcert).

Geboren in Spanje en getogen in Chicago, vond Sarah McQuaid halverwege de jaren negentig haar weg naar Ierland, waar ze de eerste van haar zes veelgeprezen soloalbums opnam en een gedenkwaardige verschijning maakte als muzikale gast in The View, een kunstprogramma van John Kelly op RTÉ One (via Sarah's YouTube-kanaal kun je daar nog een filmpje van bekijken).

In 2007 verhuisde ze naar het landelijke West Cornwall, waar ze bevriend raakte met een andere moeder buiten de poorten van de school van haar kinderen. Die moeder bleek Zoë Pollock te zijn, schrijfster en uitvoerend artiest van single Sunshine On A Rainy Day uit 1991, die in het VK in de top 5 belandde. Samen schreven ze liedjes voor een album dat in 2008 werd uitgebracht onder de bandnaam Mama en ontvingen internationaal lof daarvoor.

"Ik ben Zoë enorm dankbaar dat ze me op een serieuze manier aan het schrijven van liedjes heeft gebracht", zegt Sarah. "lDaarvóór zag ik mezelf eigenlijk als een folkzangeres die toevallig af en toe een liedje schreef, maar door met Zoë te werken heb ik niet alleen ontzettend veel geleerd over het vak van liedjes schrijven; en ook gewoon het feit dat iemand van haar kaliber dat samen met mij wilde doen gaf me uiteindelijk het vertrouwen om me te gaan concentreren op mijn eigen originele materiaal."

"En natuurlijk, als Zoë er niet was geweest, had ik Martin nooit ontmoet" - Martin Stansbury, oud-medewerker en voormalig bandlid van Zoë, die het Mama-album produceerde en opnam, werd toen Sarah's manager en geluidstechnicus en vergezelde haar op al haar tours wereldwijd sinds 2009.

Een tijdje terug produceerde Martin Sarah's zesde soloalbum, The St Buryan Sessions, live door hem opgenomen in een afgesloten ruimte in de prachtige middeleeuwse kerk van St Buryan, iets meer dan anderhalve kilometer van Sarah's huis.

Het album, uitgebracht in oktober 2021 op cd en een dubbelelpee in beperkte oplage, haalde jaarlijstjes van 2021 op drie continenten en bevat verbluffende solo-optredens van Sarah op akoestische en elektrische gitaren, piano en floortom-drum, haar weelderige, kenmerkende zang galmt door de zwevende ruimte.

"McQuaid's stem, een fragiele, sterk resonerende alt, is altijd iets geweest van folk-traditionele schoonheid", schreef recensent Kenny Berkowitz in het tijdschrift Acoustic Guitar, "maar hier, met omgevingsmicrofoons geplaatst rond het interieur van de kerk, krijgt deze een nieuwe blijmoedigheid en een diepere duisternis." Bob Pomeroy van Ink 19 noemde het "een sterk minimalistische opname van uitzonderlijke schoonheid", en Folk Radio UK omschreef het als "een prachtig, expressief en intiem live-album van een volleerd artiest".

"Er is een publiek", schreef Adrian Jones in Songlines, "- dat ben jij, en je hebt je achterin op een kerkbank muisstil gehouden. Het is een intieme en afwisselende 70 minuten, eindigend met de stilte van deze gewijde setting. Sluip zachtjes naar buiten. En luister er dan nog eens naar!"

Het hele album is gefilmd terwijl het werd opgenomen, en video's van alle 15 nummers kunnen worden bekeken op Sarah's YouTube-kanaal, samen met een 10 minuten durende video-introductie van Sarah met live- en studio-optredens afgewisseld met interviews en beelden van achter de schermen. 

Sarah McQuaid, foto Phil Nicholls
Sarah McQuaid, foto Phil Nicholls (philnicholls.co.uk)


Sarah McQuaid, tourdata Nederland, maart 2023:

1 maart, Nuenen, huisconcert
2 maart, Utrecht, De Parel van Zuilen https://www.deparelvanzuilen.nl
23 maart, Tegelen,Cultuurpodium De Speelplaats https://www.de-speelplaats.nl
25 maart, Geleen, Theater Karroessel https://www.karroessel.nl
2 april, Warmenhuizen, huisconcert

Volledige tourdata (met veel optredens in Duitsland), info en links naar social media van Sarah McQuaid vind je op haar website: https://sarahmcquaid.com.