Op zondagmiddag 29 oktober is de Vlaams-Canadese singer-songwriter Sophia Ammann te gast bij GUO in Oisterwijk. Na haar muzikale omlijsting bij een rondleiding over de Joodse begraafplaats zal zij optreden in het Ketelhuis.

Sophia’s inspiraties: Joods ziels- en roots-verwant Leonard Cohen zaliger én… Oisterwijks natuur…? Jazeker: GUO dompelde haar een midweek onder in Oisterwijks lommerrijk heide-, bos- en vennengebied. Haar indrukken drukt ze uit in eigen composities met Oisterwijk als voedingsbodem. Deze eigen vruchten in opdracht van GUO voegt ze toe aan haar playlist met Leonard Cohen-covers.

Ambachtelijk songsmid
Sophia’s eerste eigen solowerk volgt na tien zang-ervaringsjaren bij Little Dots en Ansatz der Maschine. En start dus naast haar nog doorlopende coverproject ‘Sophia Ammann plays Leonard Cohen’, waarmee ze al toerde van homeland Canada tot in Nepal. De boeiende zoektocht naar wie ze is als solo-artiest is dus pril. Niettemin voelde ze zichzelf altijd al siso-writer, maar met haar eigen werk wil ze nu ook zichzelf uitvinden als ambachtelijk songsmid. Ze belooft eigenzinnige, verhalende indie-nummers met folk- en country-invloeden in een rijke beeldtaal gelinkt aan magisch realisme. 
 
Haar muzikale reflecties draaien om de vraag hoe ze intenser kan verbinden. Hiertoe gaat ze met menig omgeving de dialoog aan door zich er een tijd in onder te dompelen, liefst omringd door natuur. Van daaruit wil ze zich laten inspireren om tot oorspronkelijke creaties te komen. Daarbij laat ze ruimte voor verhalen, geschiedenis en al dan niet toevallige ontmoetingen ter plekke. Met veldopnames integreert ze de omgeving ook hoorbaar in haar composities.
  
Oisterwijks heide-, bos- en vennengebied is dus zo’n biotoop waarin Sophia Ammann als artist in residence een midweek inspiratie opdoet en waarmee ze verbinding zoekt om tot authentieke composities te komen. De uitkomst van haar contemplaties presenteert ze in haar GUO-concert van zondagmiddag 29 oktober, aangevuld met een stevige scheut onvergetelijke classic-covers van ziels- en rootsverwant Leonard Cohen.    

Rondleiding
Voorafgaand aan dit GUO-concert nemen belangstellenden met combi-ticket dus tevens deel aan een rondleiding over Oisterwijks Joodse Begraafplaats. Een gids vertelt over de Joodse gemeenschap in Oisterwijk sinds 1740, de ruim tweehonderd graven, het metaheerhuisje en Joodse gebruiken. Uit respect dragen mannelijke bezoekers traditioneel een hoofddeksel. Bij de Joodse Begraafplaats brengt Sophia Ammann een setje songs die passen in sfeer en context.   

Dit combi-event op 29 oktober vormt het sluitstuk van vierluik ‘GRO(et)EN Uit Oisterwijk’. Het vierluik  is een coproductie van GUO en Wesp vzw uit de Vlaamse Merodestreek, ingebed in ‘Landschap Vol Muziek’. De coproductie omvat muziek-, zang- en vertellingscomposities voor eenmalige uitvoeringen, maar ook rondleidingen, natuurwandelingen, een ommegang, muziek-, film-, podcast- en foto-opnames en een projectwebsite, geïnspireerd op Oisterwijks eigenheid. 

Het totaalproject geniet subsidie uit fonds Grensverleggers van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Gemeente Oisterwijk past bij voor GRO(et)EN Uit Oisterwijk. Elke uitvoering is eenmalig met de spotlights op magische locaties: Oisterwijks natuurlijk, cultureel, industrieel en religieus erfgoed, zoals stadshart, Galgeven, Kasteeldomein Nemerlaer, Joodse Begraafplaats en Ketelhuis. 

Sophia Ammann, foto McKlin Photography
Sophia Ammann, foto McKlin Photography

Zondag 29 oktober 2023, Sophia Ammann bij concertreeks Groeten Uit Oisterwijk.  De Vlaams-Canadese siso-writer geeft vanaf 13:00u een muzikaal omlijst voorproevertje tijdens een rondleiding op de Joodse Begraafplaats aan de Hondsbergselaan. Aansluitend verzorgt ze vanaf 15:00u een concert in Het Ketelhuis op het KVL-complex aan de Almystraat. 

Wie zowel rondleiding als concert wil meebeleven, reserveert combi-tickets à €30,-. Reserveer tijdig, want 30=VOL=OP! Wie uitsluitend het concert (tickets à €20,-) wil bezoeken, kan hier afzonderlijk voor reserveren. Voor zover nog voorradig, verkoopt GUO haar laatste tickets kort vóór concertaanvang aan haar zaalkassa in Het Ketelhuis (cash: geen pin!). Voor deze concerttickets geldt: 70=VOL=OP! Check GUO’s website over bereikbaarheid, openbaar vervoer, gratis parkeren, enz. 

Meer info en tickets via: https://www.groetenuitoisterwijk.nl/