In februari, maart en april 2024 presenteert het duo FADOpelos2 in diverse Nederlandse theaters hun album Viver e Viver dat afgelopen december verscheen.

FADOpelos2 is een duo dat bestaat uit Iris Feijen (zang) en Tiago Lageira (gitaar). Na het winnen van een zangwedstrijd komt hun gezamenlijke loopbaan aardig op stoom. Er wordt onder andere opgetreden met Mariza in Portugal op nationale TV, er volgen twee EP-releases en veel Nederlandse podia maken kennis met het tweetal. 

Op 1 december 2023 is het debuutalbum Viver e Viver, met elf zelfgeschreven liedjes, verschenen.  
Zoals de naam van het gezelschap doet vermoeden, is het duo bevangen door het Portugese levenslied. Een dvd die Iris krijgt op dertienjarige leeftijd met daarop opnamen van fadozangeres Mariza grijpt onmiddellijk haar hart en ze is direct verkocht. Zelfs zonder daarbij de taal te kennen. 

Ondanks haar niet mediterrane achtergrond valt het zelfs de over het algemeen tamelijk kritische Portugezen op dat de taalbeleving- en beheersing van de geboren en getogen Schagense meer dan prima is.
 
Iris Feijen gaat dan ook niet over één nacht ijs. Nadat ze een opleiding tot popmuzikant in Amsterdam afgerond heeft, stort ze zich ter nadere verdieping van de Portugese taal en cultuur op een aantal cursussen. De taal is niet makkelijk, maar deze vertolken is daarentegen geen enkel issue. Ze maakt van alle bestaande Portugese teksten een persoonlijk verhaal in haar hoofd, waardoor ze het zingt alsof ze het zelf heeft geschreven.

2017 is het jaar dat ze Tiago online tegen het lijf loopt. Na zijn verhuizing van Portugal naar Nederland blijft zijn trombone achter in het zuiden van Europa en stort hij zich vol overgave op de gitaar. Al snel komt hij in contact met Joeri de Graaf: gitarist van Daisy Correia. En laatstgenoemde is op dat moment de zangdocent van Iris. Het leidt vervolgens via een gemeenschappelijk Facebook contact tot een samenwerking die inmiddels al wat jaren voortduurt.
  
In de zomer van 2020 winnen Iris en Tiago de zangwedstrijd ‘We Want More’ van SBS6, waarbij de jury zichtbaar geroerd raakt. Deze overwinning brengt de twee naar een nationale tv-show in Portugal. Een tv-show met de nodige impact, maar ook: de cirkel is rond want er wordt opgetreden met Mariza!   

Twee EP-releases en een fraaie reeks optredens verder is het hoog tijd voor een volledige albumrelease. Viver e Viver is klaar en wordt op 1 december 2023 officieel uitgebracht.

De elf liedjes gaan over de ups en downs in het leven. De teksten zijn voornamelijk autobiografisch. Zo is het eerste nummer Perdido em Lisboa (Verdwaald in Lissabon) ontstaan in Lissabon, in de wijk Bairro Alto om precies te zijn. Een oude man spelend op een gitaar maakt het nodige los. Andere liedjes zijn ontsproten uit een droom en dragen fraaie titels als Ó Meu Amor Não Me Deixes (Mijn Lief Verlaat Me Niet) en Da Tua Voz (Van Jouw Stem). Iris’ opa spreekt haar toe dat ze na al het verdriet vanwege zijn heengaan vooral weer muziek moet gaan maken. En net zoals fado de Portugese blues is, brengen mislukte relaties veelal de blues in iemands leven en vormt dit de basis van menig liedje. Liefdesverdriet komt daarom ook aan bod. De boodschap van titelsong Viver e Viver luidt tot slot: Je bent fantastisch zoals je bent en wees er trots op. Er is er maar één zoals jij!

FADOpelos2, foto Jennifer Adriene Fotografie
FADOpelos2, foto Jennifer Adriene Fotografie

FADOpelos2 doet in 2024 diverse theaters aan om dit album voor te stellen, tourdata februari t/m april 2024:

3 februari 20:15 Cultureel Centrum Nesterlé, Nistelrode
4 februari 16:00 Theater De Toegift, Den Hoorn Texel
14 februari 20:30 Schouwburg Amstelveen, Amstelveen
16 februari 20:15 Theater Lampegiet, Veenendaal
8 maart 20:15 Kielzog, Hoogezand
10 maart 15:00 Het Theater, Blaricum
7 april 14:30 Cool, Kunst en Cultuur, Heerhugowaard
20 april 20:00 Schouwburg Venray, Venray

Website FADOpelos2: https://www.fadopelos2.com