Onder de naam Nederfolk zal gitarist en Nederfolk-veteraan Kees van der Poel vrijdagavond 9 februari met een groot aantal muzikale vrienden op het podium van De Pasveerzaal in Zaandam verschijnen. 

Al bijna 60 jaar is Kees van der Poel actief in de folkmuziek. In het begin van de Utrechtse studententijd in een trio met Matthew Seeger en Theti Mastenbroek, vanaf 1967 als solist. In eerste instantie kwam de muzikale inspiratie uit de Amerikaanse folk- en bluesmuziek, zoals te horen is op de verzamelelpee van  Folkclub Utrecht uit 1967, waar Kees van der Poel vertegenwoordigd is met You can do it if you know how, bekend van Leadbelly. 

In het Utrechtse studentenwereldje van de jaren zestig en zeventig nam folk een belangrijke muzikale plaats in. Van der Poel ontmoette daar talloze muzikanten. Belangrijk was de kennismaking met medestudenten Rob Smaling en Rina de Heus van de groep Pitchwheel. Ook deze groep had zich toegelegd op de Amerikaanse muziek, maar liet ook steeds meer Britse en Ierse folk toe in het repertoire. In 1971 werd Kees van der Poel vast lid van Pitchwheel. 

De kennismaking met de grootmeester én inspirator uit de Engelse folk, Martin Carthy, en diens advies om eens Nederlandse volksmuziek te gaan spelen, was niet aan dovemans oren gericht. Langzaam maar zeker sijpelden traditionele Nederlandse volksliederen het repertoire van Pitchwheel binnen. In 1974 werd om die reden gekozen voor een Nederlandse naam: Wargaren. Met deze groep werd Met stille trom, een van de eerste, akoestische folkplaten in Nederland opgenomen.

Wargaren - Met Stille Trom (1976)
Wargaren - Met Stille Trom (1976)

Sido Martens schreef op de hoes: “Waarlijk een echt document van Nederlandse Traditionele Volksmuziek. Hopelijk breken ze nu door die enge muur van onbekendheid bij een groter publiek heen en reikt de weg verder.” Helaas zou dat niet gebeuren, want op het moment van verschijnen, was Wargaren al niet meer actief. In latere jaren bereikten groep en album in folkkringen een soort van cultstatus.

Met Frans Smulders vormde Van der Poel in 1976 Wolverlei. Met dit duo  werden de instrumentale arrangementen verder verbreed en verfijnd. Dit resulteerde uiteindelijk tot twee van de mooiste en populairste folkplaten uit de Nederlands folktraditie. Op het eerste album Wolverlei uit 1978 speelde Fungus-violist Rens van der Zalm mee als gastmuzikant.

Wolverlei - Wolverlei (1978)
Wolverlei - Wolverlei (1978)

Na het verschijnen van de plaat werd hij vast lid. In 1980 verscheen Wind tegen, wederom een mooie selectie volksliederen en -deunen, met als hoogtepunten het lied 14-18, een Nederlandse hertaling van Eric Bogles Green fields of France en het eenvoudige, maar prachtige Mariekes mazurka. Door de groeiende aandacht voor mooie, maar ook complexere muzikale arrangementen was Wolvelei toen al uitgegroeid tot een kwartet. Marten Scheffer versterkte de groep op viool en harmonium.

Maar ondanks het succes in binnen- en buitenland viel op 12 december 1981 het doek voor Wolverlei op het Winterfolkfestival in Dordrecht. Drie muzikanten gingen verder onder de naam Overstekend Wild (Owee). Kees van der Poel nam wat gas terug, mede door zijn drukke baan als directielid bij de Bloedbank. In zijn vrije tijd amuseerde hij zich overigens  uitstekend in E.U.T.S (Eerste Utrechtse Trekzak Sociëteit), samen met mede-trekharmonicaspeler Frans Tromp. Toch bleef het verlangen naar mooie, verfijnd gearrangeerde muziek en vond men Kees van der Poel in 1984 terug in De Link, een groep met voornamelijk eigentijds repertoire, met de toen nog geheel onbekende Carel Kraayenhof

De Link werd helaas niet het succes wat de muzikanten er van verwacht hadden en stierf een stille dood. De muzikale carrière van Kees van der Poel kwam in wat rustiger vaarwater. Hij maakte (gitaar)albums met de internationaal vermaarde meester-gitarist Leo Wijnkamp en bracht een tijdje geleden nog Dreamguitar uit, een solo-album dat alom veel waardering oogstte. 

Kees brengt met muzikale vrienden bij Roots aan de Zaan een programma van en een ode aan Nederfolk uit de jaren 70 en 80. Er wordt geplukt uit het repertoire van Wargaren en Wolverlei. Soms best lastig, want van lang geleden. Gelukkig kan het oude folkblad JanViool uitkomst bieden. In nummer 55 (december 1983) is in ieder geval de  tablatuur,genoteerd door Cor van Sliedregt, van Clarinde (uit de bundel De Nieuwe Hollandsche Schouwburg uit 1770) teruggevonden, zelfs in het arrangement van Kees. Het werk van Bert Aalbers (Crackerhash) komt aan bod, E.U.T.S. wordt nog eenmaal tot leven geroepen en er is muziek  van zijn recente album Dreamguitar.  Met zangeres/actrice Margje Wittermans speelt Kees een aantal liederen uit het  programma Vluchtgoud, waarin gedichten van JJ Slauerhof op muziek gezet zijn. 
De muzikanten die definitief hebben toegezegd zijn Marjolein Meijers, Walter en Onno Kuipers, Margje Wittermans, Janos Koolen, Gilles en Jitske Rullmann en Frans Tromp.

Nederfolk met Kees van der Poel poster

Vrijdag 9 februari 2024, Nederfolk met Kees van der Poel bij Roots aan de Zaan in De Pasveerzaal/FluXus, Zaandam
Aanvang: 20:00 uur, de deur gaat een half uur vantevoren open aan de Westzijde 148 te Zaandam.
Entree: Standaardprijs €15,00 / Jongeren (tot 18 jaar) €7,50 / Donateursprijs €10,00
Tickets via: https://rootsaandezaan.nl
Let op: de kaartverkoop voor dit optreden loopt al hard, dus wees op tijd met bestellen.