Van 18 t/m 21 april is het Trio Lorcán Mac Mathúna  te gast in de Lage Landen. Zij doen achtereenvolgens Grave, Belsele (B), Zaandam en Oisterwijk aan.

Met vader Séamus als dwarsfluitist, zanger en pleitbezorger ter overlevering van Iers-Keltisch muziekerfgoed komt Lorcán Mac Mathúna (Cork, 1976) uit een muzikaal nest. Hij heeft zich ontwikkeld tot beste Sean-Nós zanger van zijn generatie. Deze zangstijl, veelal gezongen in Gaelic, is intens, emotioneel geladen en expressief. Dit oud-Iers is nog altijd voertaal in zogenaamde Gaeltacht-regio’s aan de Ierse westkust. Sinds de Ierse overheid het Gaelic als verplicht vak in het onderwijs herinvoerde, beleeft deze eeuwenoude Celtic taal een revival.

Om het werk van Mac Mathúna te beschrijven halen we even een artikel aan dat Marius Roeting voor New Folk Sounds schreef: 'Op en top Iers met die nasale naklank, bijna fluisterend en toch zo krachtig. Herkenbaar in de dictie, de 'uitspraak', ook in het Gaelic. Mac Mathúna zou een sean-nos (solo) zanger kunnen zijn, waar je uren naar kan luisteren. Gekluisterd alsof je naar een oude verhalenverteller luistert. En dat doe je in feite. Mac Mathúna heeft diezelfde betovering, diezelfde grandeur, hetzelfde hypnotiserende. En dan is er de muziek die hij maakt. Altijd vol overtuiging, hartstocht, diepgang, kennis, vernieuwend op het oude gebaseerd, maar voortschrijdend, niet conserverend en toch de traditie gerespecteerd hoog houdend'.

De heren van Trio Lorcán Mac Mathúna maken muziek die niet de standaard Keltische deunen behelst, maar veel verder teruggaat in de geschiedenis. Deze muziek is gebaseerd op de ritmepatronen van de taal. De taal, in tekst of poëzie, die snelheid en cadans bepaalt. Naast Mac Mathúna spelen Martin Tourish, de accordeonvirtuoos die met name bekend is als lid van Altan en violist Daire Bracken, ooit lid van Danú en hij speelde met de grootste namen, van Liam Clancy tot Niamh Parsons.

Trio Lorcán Mac Mathúna
Trio Lorcán Mac Mathúna

Trio Lorcán Mac Mathúna, tourdata april 2024
donderdag 18 april Vincentiuskerkje, Velp (bij Grave) https://www.kunstinhetkerkje.nl
vrijdag 19 april 't Ey, Belsele (B) https://tey.be
zaterdag 20 april Roots aan de Zaan in de Pasveerzaal van FluXus, Zaandam https://rootsaandezaan.nl
zondag 21 april GUO-concert in Tiliander, Oisterwijk https://www.groetenuitoisterwijk.nl