Tim Edey vervangt Hennessy op Lúnasa-tour eind deze maand

Tim Edey is de dienstdoende gitarist tijdens de Lúnasa-tour over drie weken door ons land. Gitarist Donogh Hennessy heeft moeite om zijn groep Lúnasa definitief los te laten. Op de korte Nederlandse tour eind deze maand is hij er niet bij, maar van de Amerikaanse tournee neemt hij eenderde voor zijn rekening. De overige concerten wordt hij vervangen door Tim Edey en Paul Meehan. Deze mix bevalt de band goed en zal net zolang voortduren totdat Hennessy de knoop obver zijn toekomst doorhakt. Hennessy wilde meer tijd om te componeren. Nu hij parttime bij Lúnasa voort kan, lijkt hij tevreden. Dus wie weet blijft het zo want zo zeggen kringen rond de band: The feel is right now that it gives more creativity and widening the Lúnasa Sound - and Donagh has more time in his role as composer, which was under serious threat due to heavy touring schedule.

Tim Edey
Tim Edey speelt al op 4-jarige leeftijd piano. Twee jaar later werd het de accordeon. Later volgden bodhran, fluiten en trompet. Nadat hij zijn pols brak is hij op zijn veertiende omgeschakeld naar melodeon.

Tim leerde van huis uit veel Ierse tunes, maar hij had ook veel aan Enda McCabe, een Ierse muzikant uit de buurt. Als tiener maakte hij al deel uit van Enda's band waarmee hij geregeld door Ierland trok. Op zijn zeventiende nam hij onder leiding van Steve Cooney zijn eerste solo-album op. Van dezelfde legendarische Cooney leerde hij in no time gitaar spelen.

Tim werd lid van de band Red Ciel met onder andere Flooks' gitarist Ed Boyd en tourde door Engeland en Noorwegen. Hij ontmoette Michael McGoldrick in Manchester met wie hij enkele keren optrad. Daarna gaat het hard. Hij speelt met andere melodeon-groten als Dermot Byrne, Seamus Begley, Mairtin O'Conner en Sharon Shannon. Ook als gitarist wordt hij veel gevraagd. Op zijn 18de trekt hij door Scandinavië als gitarist bij de succesvolle "Irish Folk Ballet Company".

Hij bekwaamde zich als opnameleider in de studio. Met de band Anam tourde hij door de UK, Schotland, Wales, USA en Noorwegen. In 2000 begeleidde hij op gitaar Sharon Shannon tijdens haar tournee door Ierland en Groot Brittannië. Hij speelde ook met de Hothouse Flowers en Paul Brady in de Royal Albert Hall. Met de Michael McGoldrick Band speelde hij op grote festivals en nam hij een album op. Met verschillende dansshows trok hij door Europa.

Hij nam albums op met Capercaillie's Donald Shaw en met Charlie McKerron. Hij maakt deel uit van de Session a9 met Capercaillie's Charlie McKerron en Wolfstone's fiddler Duncan Chisholm en Gordon Gunn, Kris Drever en Adam Sutherland van Croft No. 5. Aan Tim's laatste solo-album Daybreak werkten ondermeer mee: Michael McGoldrick en Lucy Randall.

Tourdata:
23 febr Leiden Stadsgehoorzaal 20.15 - http://www.stadsgehoorzaalleiden.nl/
24 feb Uden Theater Markant 20.00 - http://www.theatermarkant.nl/
25 febr Enschede Muziekcentrum 20.00 - http://www.podiumtwente.nl/
26 feb Rotterdam De Doelen 20.15 - http://www.dedoelen.nl/concertgebouw/index.php
27 feb Den Haag Dr. Anton Philipszaal 20.15 - http://www.dapz.ldt.nl/index2.html.