Acht wereldmuziekacts, onder wie N´faly Kouyaté van Afro Celt in Gemert voor 555

Het Centraal FM radio programma “Globe” viert met een achttal optredens van wereldmuziekartiesten en -groepen zijn 100ste uitzending vanuit Theater De Eendracht in het Brabantse Gemert, op woensdagavond 2 februari 2005, van 20.00 uur tot 23.00 uur.

Het programma Globe zendt al twee jaar wereldmuziek uit in een live radio programma op de woensdagavond tussen 22.00 uur en 23.00 uur en de laatste maanden ook met een herhaling van deze uitzending op de vrijdagmiddag van 16.00 uur tot 17.00 uur.
Daarnaast zorgt het team ook voor het Amerikaanse programma “The Putumayo World Music Hour", dat woensdag na het eigen programma wordt uitgezonden. Dit doen ze in nauw overleg met Putumayo zelf, het wereldmuzieklabel.

Tijdens de live-uitzending treden op:
- Baoema, met in hun gelederen zanger, gitarist, en percussionist Basile Maneka Lukadi, bekend van onder andere Africa United en Mixed Up.
- Bandera Latina, met oprichter Salvatore Giuseppe Sichi. Hij speelde al in vele ensembles (bijv. Duo A Bailar!) en werkte mee aan theaterprojecten als "El Mysterio de la Luna" & "Shining on a roze koek". Ook speelde hij muziek in voor tal van reclamespots.
- De uit Senegal afkomstige Paco Diatta met zijn band Teeré. Paco is voor veel grote Afrikaanse artiesten muzikant geweest bij de opnames in de studio van Youssou N’dour.
- De uit Brazilië afkomstige zangeres Heloise Baylão. Haar carrière begon met het winnen van enkele festivals. Daarna volgden optredens in restaurants, bars, theaters, congressen, conferenties en culturele evenementen. Dit alles werd bezegeld door de constante uitnodigingen voor optredens op de belangrijkste radio- en tv-stations van de deelstaat Goiás en het Federale District (Brasilia).
- De Kora-award winnares 2003 uit Kaapverdië, Suzanna Lubrano. Voor haar betekende de titel beste zangeres van Afrika, dat ze in dit continent een hele grote diva is geworden en zonder begeleiding niet meer op straat kan lopen in de meeste landen aan de westkust van Afrika.
- N´faly Kouyaté, de kora en balafoon speler van The Afro Celt Sound System neemt zijn band Dunyakan mee. N´faly mag zich een van de beste kora spelende griotten noemen uit West-Afrika en komt regelmatig in Engeland bij Peter Gabriel. Ook speelde hij al samen met b.v Robert Plant.
- De Gipsy Boys ook wel de junior Rosenbergs genoemd behoeven eigenlijk geen uitleg. Zij treden regelmatig op in de theaters met o.s. Mariska Veres, en Jan Vayne.
- De avond wordt afgesloten met een optreden van de dans en percussie groep La Troupe Saaba, die in de maanden januari en februari maar liefst 22 theaters in Nederland en België aan doen. De groep was in 1999 en 2001 al eerder in Gemert en zorgde toen al voor veel sensatie
Als afsluiting van het programma zal burgemeester Van Maasakkers bekend maken hoeveel er in januari is binnen gekomen uit alle activiteiten die zijn georganiseerd binnen de gemeente Gemert, voor giro 555.
De al ruim voor de ramp in Azië georganiseerde wereldmuziekavond mag als laatste evenement deze actie financieel ondersteunen.
De toegangsprijs voor het bijwonen van deze jubileum uitzending van het programma Globe in theater de Eendracht in Gemert, bedraagt 5 euro. Kaarten zijn tijdens de openingsuren af te halen of telefonisch te reserveren op nummer 0492-362350.