remi decker
Rémi Decker

Folkcafé Tilburg maakt er een gewoonte van om uitstekende Belgische bands te presenteren. Dit keer, komende zondagmiddag 23 januari vanaf 16 uur, speelt er KVMB, oftewel 'k Voel Me Belg. Voor het eerst staat deze groep rond het jonge doedelzaktalent Rémi Decker op een Nederlands podium.

In wezen draait het bij 'k Voel me Belg vooral om de muzikale chemie tussen twee zeer getalenteerde autodidacten, namelijk doedelzakspeler Rémi Decker en diatonisch accordeonist Pierre-Yves Berhin.
Deze twee heren ontmoeten elkaar in 2000. Al snel spelen ze samen, wat onmiddellijk zeer naar waarde geschat wordt in het Belgische folkmilieu en daarbuiten: in 2001 halen ze de eerste prijs binnen op het duoconcours van het Festival des Maîtres Sonneurs in St. Chartier, Frankrijk, en hetzelfde gebeurt op de duowedstrijd van het speelmanstreffen van de Vlaamse volksmuziekfederatie in Gooik. Iets later nog worden ze uitgenodigd om twee nummers op te nemen voor de cd Dansend Folk, een verzamelaar met overwegend jonge Belgische folkgroepen.
In 2003 wordt het duo opgemerkt door de Franstalige omroep RTBF en uitgenodigd om mee te werken aan de 4de compilatie-cd Le Monde est un Village, geproduceerd door Dider Mélon.
Op dat moment laten de muzikale beperkingen van de duo-formatie zich voelen. Om beter gestalte te kunnen geven aan hun muzikale ideeën wordt percussionist Renaud Baivier uitgenodigd om mee te werken aan de opnames voor de RTBF. Enkele maanden later vervoegt ook fretless bassist Alon Tamir de groep. Hij werkte trouwens ook mee aan de opnames voor Le Monde est un Village met zijn eigen groep TAN.

Met deze nieuwe bezetting gaat de groep op zoek naar een heel eigen identiteit, die vertrekt vanuit een verbondenheid met traditionele muziek uit heel Europa maar zich toespitst op een vrije, moderne vertaling van deze traditionele inspiratiebronnen. Het resultaat is moeilijk te benoemen, maar dat er sterke muziek ontstaat is zeker.
De naam 'k Voel me Belg is als spotnaam ontstaan, met de massa groepen die zich "Keltisch" noemen in het achterhoofd, en is natuurlijk ook geïnspireerd op de absurde twee- en meerledige structuur van België. De muziek van 'k Voel me Belg heeft echter niets met politiek te maken.

Samenstelling:
Rémi Decker: doedelzakken en fluiten
Pierre-Yves Berhin: diatonische accordeon
Alon Tamir: fretless bass
Renaud Baivier: percussie

Volgende concerten van Folkcafé Tilburg, een organisatie van Festival Route 05 (www.routegt.com) :
Folkcafé 20 februari: Michael Chapman, Groot-Brittanië
Folkcafé 20 maart: Frank London All Stars, Verenigde Staten

Folkcafé Muziekpodium Paradox is te vinden aan de Telegraafstraat 62 in Tilburg. Open 15.00 uur aanvang 16.00 uur. Entree: € 5

Zie ook: www.remi-decker.tk.