jw roy
JW Roy, foto Ronald Rietman

Singer/songwriter JW Roy is na zijn succesvolle bijna akoestsich en ingetogen album Kitchen Table Blues veel gevraagd. Ook de komende weken staan er nogal wat concerten in zijn agenda, zoals morgenavond (do 13/1) in Museum Jan Cunen in Oss.
JW Roy treedt op in verschillende samenstellingen. Solo en in een duo, de ene keer met Roel Spanjers de andere keer met Ruud van den Boogaard. Ook treedt hij geregeld op met zijn complete band zoals 04-02 in het Pakhuis in Amsterdam, 10-02 in het Haagse Paard van Troje en 19-02 in Elkerlyc in Hilvarenbeek. De band bestaat uit: Ruud van den Boogaard (giitaar), Mike Roelofs (keyboards), Harmen de Bresser (bas) en Gabriël Peeters (drums).

Jan Willem Roy is de man van het liedje, de man die met een simpele beroering van de snaren een intens gevoel weet over te brengen. Gedreven wisselt hij meeslepende ballads af met uptempo rocksongs, beide overgoten met een stevige portie Americana. Op zijn meest recente cd 'kitchen table blues' schijnt de zon zelden. Maar dat is slechts een kleine bijkomstigheid. Opvallend is dat deze plaat door popjournalisten en door luisteraars van het radioprogramma 'American Recordings' op radio 2 werd uitgeroepen tot één van de beste platen van 2004.

‘Kitchen Table Blues' is zijn vierde album. Met het debuut ‘'Round Here' (1997) en de opvolger ‘Deeper Shades' (1999) maakte hij naam als misschien wel de beste Americana-vertolker van Nederland. Na vijf jaar intensief spelen in binnen- en buitenland brak hij met The One Night Band om zijn muziek een nieuwe impuls te geven. Het resultaat was ‘Keep It Coming' (2002), een meeslepende plaat vol gespierde rootsrock.
Nu toert Jan Willem dus met repertoire uit ‘Kitchen Table Blues', een overwegend akoestisch album waarop Roy's melancholische stem centraal staat en waarop hij zijn herfstachtige songs vertolkt over het ware leven vol onrust, passie en twijfels.

Roel Spanjers
Virtuoos toetsenist en zanger Roel Spanjers, was al eerder begeleider van JW Roy. Ook stond hij aan de zijde van het té vroeg overleden "monument" Luther Allison. Nu maakt hij ondermeer deel uit van de theatertour-samenstelling van Normaal. Bijgevolg heeft hij heel wat ervaring opgedaan in genres als roots, blues en Americana. Spanjers is inmiddels van virtuoos side-man verworden tot gerespecteerd zanger en songwriter met een geheel eigen stijl.

Ruud van den Boogaard
Ruud van den Boogaard is gitarist. Hij is al van jongsaf bevriend met met JW Roy en duikt geregeld op als diens begeleider. Zo werkte hij mee aan het album Keep it Coming en levert fraaie bijdragen op Kitchen Table Blues met een elektrische gitaarpartij in ondermeer het nummer 'Next Stop'. Van den Boogaard maakt momenteel ook deel uit van de begeleidingsband van JW Roy.

De komende weken:
13-01: Oss, Museum Jan Cunen **
16-01: Amen, Amer ***
21-01: Nieuw Sint Joosland, De Wegwijzer ***
22-01: Koudekerk a/d Rijn, De Ridderhof ****
23-01: Den Bosch, Koningstheater ***
28-01: Haren-Brussel, Club Toogenblik ****
30-01: Heemskerk, Café Lokaal (mi) ****
04-02: Amsterdam, Pakhuis Wilhelmina *
10-02: Den Haag, Paard van Troje *
13-02: Ottersum, Roepaen **
19-02: Hilvarenbeek, Elkerlyc *
20-02: Noordpolderzijl, 't Zielhoes ***
* met band (Ruud van den Boogaard guitar, Mike Roelofs keyboards, Harmen de Bresser bass, Gabriël Peeters drums)
** solo
*** duo met Roel Spanjers
**** duo met Ruud van den Boogaard

http://www.jwroy.nl