Finse muziek in Nieuw en Sint Joosland

In theater De Wegwijzer in het Zeeuwse Nieuw en Sint Joosland treedt zondagmiddag 19/12 vanaf 15.00 uur een Fins programma op. De musici van het programma Aina brengen nieuw gecomponeerde muziek, een soort mengeling van impressionisme en folk. Bezieler en leider van Aina is de multi-instrumentalist Izak Boom, (ondermeer Vals Plat, Youp van 't Hek, Berini's en Harry Sacksioni). In de Provinciale Zeeuwse Courant komt Boom aan het woord. Tegen Douwe Eisenga zegt hij ondermeer: ,,Aina is het Finse woord voor tijdloos, dat vonden we goed aansluiten bij de sfeer die we creëren. Het woord bestaat ook in andere culturen, het betekent altijd iets positiefs.". Hier nog enkele citaten uit de PZC:

...In 2002 besloot hij, op zoek naar een nieuwe uitdaging, samen met de Finse zangeres Pauliina May, de eveneens Finse contrabassist Mikko Karjalainen en de trompettist Sybren van Doesum het project Aina op te zetten. ,,Pauliina heeft teksten geselecteerd uit de Kalevala en de Kantelatar. Dat is volkspoëzie uit de dertiende en veertiende eeuw (...) Ze gaan over liefde, over strijd, over verlangen, alles aangezet met natuurbeelden. (...) Het is een hele cultuur in Finland, het is nog steeds springlevend. Er worden festivals georganiseerd, theateruitvoeringen, nieuwe muziek, allemaal rond die teksten." Boom zette naast een greep uit deze teksten ook gedichten van de Finse dichter Eino Leino op muziek. ,,De teksten van Leino zijn van rond 1900. (...) Je kunt het vergelijken met de componist Bartok die zijn eigen draai aan volksmuziek gaf. Dat doet Eino als dichter ook..."

..,,Ik lees de vertaling en luister naar de uitspraak die Pauliina soms voor mij op een bandje zet. Dan ga ik met akkoorden heel klankmatig de tekst illustreren. Eerst moet de sfeer goed zijn, dan pas voeg ik het metrum in een maatsoort en probeer de tekst daar weer in te passen. We hebben de muziek deze zomer ook in Finland gespeeld. Na afloop kreeg ik van luisteraars veel te horen dat de muziek heel anders was dan ze gewend waren, maar tegelijkertijd toch heel vertrouwd. Ook Pauliina voelt zich als een vis in het water in mijn muziek. Misschien komt het wel omdat ik zelf die ruimtelijkheid van Scandinavische muziek ook erg mooi vind."...