Mestizo-band La Kinky Beat op tournee

Mestizo is hot. In een mix van van rootsmuziek (flamenco, rumba, cumbia, Arabisch) en (punk)rock & roll, dance, hiphop, reggae en ska zorgt voor Fiësta met een hoofdletter. Een van de vertegenwoordigers van deze stroming uit Barcelona is hier komende dagen op tournee: La Kinky Beat.

La Kinky Beat is ontstaan in de randstad van Barcelona. Onder de zeven bandleden bevinden zich niet de minsten want percussionist Gerard en gitarist Madjid, maken beiden deel uit van Manu Chao’s begeleidingsgroep Radio Bemba. Jamaicaanse rocksteady en ska vormen de basis, maar de latino percussie en Mexicaanse mariachi-gitaren geven het geheel het typische La Kinky Beat geluid. Na een aantal jamsessies namen ze in mei 2003 hun eerste CD op.
De band behoort samen met stadsgenoten Amparanoia en Macaco tot de top binnen dit genre en heeft in korte tijd een goede live reputatie opgebouwd. Andere bekende namen in dit genre: Ojos de Brujo, Sergeant Garcia en Dusminguet. Maar kopstuk is Manu Chao. Met 'Mano Negra' legde 'Mister Mestizo' - geboren in Parijs uit Catalaanse immigranten, woonachtig in Barcelona - eind jaren tachtig de basis voor de kleurrijke, vaak geëngageerde stijl, al heette het toen nog 'patchanka', straatmuziek. Op dezelfde voet ging hij verder met Radio Bemba. Nu Chao het wat rustiger aan doet - hij is onder meer aan het dj'en - hebben de Bemba-leden Gerard Casajus (drums) en Madjid Fahem (gitaar) alle tijd voor hun eigen bandje.

La Linky Beat treedt aanstaande zaterdagavond om 21 uur op in W2 in Den Bosch, dat maandelijks een Mestizo-avond kent. En dat loopt "met half- tot goedgevulde zalen heel aardig", zegt W2-directeur Paul Smits, tegen Dieter van den Bergh in het Brabants Dagblad. Club Mestizo is volgens Smits een goed alternatief voor de wereldmuziekavonden, die na vijftien jaar zieltogend ten einde liepen er kwam nog nauwelijks volk. Smits in het Brabants Dagblad: "Mestizo is avontuurlijke wereldmuziek van nu. De crossover sluit prima aan bij jongeren en blijkt stukken aantrekkelijker dan Mongoolse boventoonzangers."

Tourschema:
Za 11/12 W2 Den Bosch; wo 15/12 Doornroosje Nijmegen; do 16/12 Magasin 4 Brussel; vr 17/12 Patronaat Haarlem; za 18/12 Caravane de quartiers Luik.
In januari komt de groep opniew deze kant op en speelt dan ondermeer op zaterdag 8 januari in 013 Tilburg (met Mala Vita).
Zie ook www.lakinkybeat.co.