Gianmaria Testa in Eindhoven en Amsterdam en mogelijk op Route 05

De Italiaanse troubadour Gianmaria Testa geeft komende dagen twee concerten in ons land. Zaterdag 11 december staat hij in het Muziekcentrum in Eindhoven, een dag later in De Kleine Komedie in Amsterdam. Bovendien zou het niet vreemd zijn als Testa straks op het affiche prijkt van het festival Route 05 in Tilburg.
Gianmaria Testa komt vermoedelijk in de volgende bezetting: Gianmaria Testa: gitaar en zang; Piero Ponzo: klarinet/sax; Enzo Pietropaoli: contrabas.

Route 05
Over de festivalprogrammering van Route 05 in Tilburg is officieel nog niets bekend gemaakt. Maar een aantal gegevens leiden tot de veronderstelling dat Testa ook daar zal optreden. Twee jaar geleden had Tilburg Testa al op haar festival willen programmeren. Bovendien duiden agenda-gegevens van Testa erop. Op de Nederlandstalige site over deze Italiaanse muzikant is te lezen dat hij 18 t/m 24 april 2005 op tournee komt met als toevoeging 'ook Festivals'. Op de Itialiaanse site staan twee data in april reeds ingevuld: Vrijdag 22 april: Stadsschouwburg Amstelveen en zaterdag 23 april: Theater De Veste, Alkmaar. Het festival Route 05 loopt van vrijdag 22 t/m zondag 24 april. Dus verwachten we Testa in het Tilburgse 013 op zondag 24 april En eerder die week op de Gentse editie van dit festival, dat niet zoals in Tilburg is ingedikt tot drie dagen, maar nog steeds een hele week in beslag zal nemen.

Paole Conte
Met meer dan negenhonderd concerten op zijn naam is Testa (46) een muzikale veteraan. Zijn simpele, af en toe weemoedig lyrische, melodieën en zijn ietwat rauwe stemgeluid lenen zich uitstekend voor de traditie van het Italiaanse chanson. In 1993 én 1994 won deze stationschef uit Italiaanse Cuneo de eerste prijs op een festival waar jonge tekstschrijvers/componisten een kans krijgen zich te presenteren. Op 11 februari 1997 trad Gianmaria Testa op in het Olympia muziektheater in Parijs. Vreemd genoeg verwierf hij pas door dit concert bekendheid in zijn eigen land. Het optreden werd gevolgd door een tournee door Frankrijk en Canada, waar hij ontvangen werd met hetzelfde, niet aflatende enthousiasme. Nu staat hij, de nieuwe troubadour -die via een omweg moest, omdat hij erg veel lijkt op die andere Italiaanse amateur, de als advocaat begonnen Paolo Conte- in z’n eigen land met circa 100 concerten per jaar in z’n eigen land bovenaan een “nieuwe generatie” vertolkers van de Italiaanse lied.

“Ook Testa is meer een zegger dan een zanger en ook heeft hij een stem die sterk riekt naar zwaar tabak. Verschillen zijn er ook: dat Gianmaria Testa gitaar speelt in plaats van piano heeft als voordeel dat zijn muziek superlicht en doorzichtig is”, schrijft Frans van Leeuwen in het NRC Handelsblad.

Recensies positief
Testa heeft al vijf full-cd's op zijn naam staan. Zijn jongste 'Altre Latitudini' werd afgelopen jaar goed ontvangen.
Johan Giglot op www.kwadratuur.be: …een mooie sfeerbrenger van een fabuleuze charmezanger, zelfs voor een niet Italiaans sprekende luisteraar. Recht uit het hart…
Harry De Bock op www.kkunst.com: …Gianmaria Testa is een Piémontese zanger met een stijl en stem die men het best naast Leonard Cohen kan zetten. (..) De liedjes van Gianmaria Testa zijn poëtische schilderijtjes geschreven vanuit zijn waarnemingen en vaststellingen waarbij hij vooral oog heeft voor het goede en het mooie. Zijn liefdesliedjes zitten vol sentiment zodat zijn werk dicht aanleunt bij de Italiaanse romantiek. Gianmaria Testa’s stem kan men niet alleen met het Leonard Cohen vergelijken. Ook in zijn werk stelt men een band met de stijl van Leonard vast waarnaast hij ook oog heeft voor het Franse chanson à la George Brassens (…) Nu ook weer is zijn muziek doorweven met tango, wals en jazz-ritmen waarbij hij ook oog heeft voor enige rockklanken…
Joop van Bremen in NewFolkSounds: ……Zijn nummers zijn erg intigrerend met een sterk stuwende melodie die al dan niet wordt opgejaagd door een begeleidende trompet. Maar ook rustgevend, zoals de liederen, eenvoudig begeleid door een piano (…) De ontdekking van Gianmaria Testa maakt mij vrolijk…