Folk in de Wâlden in teken van Friesland-Groningen

Folk in de Wâlden staat op dinsdag 14 december in het teken van een muzikale confrontatie tussen Groningen en Friesland. De Friese muzikant Doede Veeman verzorgt samen met de Groninger liedjeszanger Henk Scholte dit derde luisterconcert op landgoed Stania State. Henk Scholte is al meer dan dertig jaar actief als, zoals hij het zelf omschrijft, zanger-presentator-entertainer-verhalenverteller-acteur en tekstschrijver. Met name in de Groninger streektaal, verwant aan het platt-Deutsch, maar ook in het Nederlands. Van pure volksmuziek tot chanson bezingt Scholte alles tussen kerk en kroeg, tussen wieg en graf. Zijn vaste begeleider, multi-instrumentalist Bert Ridderbos, is tevens van de partij.

Ook Doede Veeman is al ruim dertig jaar bezig als liedjeszanger. In feite kan Veeman rustig de Friese oer-troubadour genoemd worden. Veeman is bewogen en bevlogen, zingt nadrukkelijk en uitdrukkelijk in het Fries over zijn zorg over het milieu, militarisme, alcoholisme, relaties en alles wat hem verder 'vernuverd'. Van luisterlied tot zigeunerdeun, van rockballad tot flamenco, Veeman geeft er zijn eigen muzikale draai aan. Hij begeleidt zichzelf op gitaar en accordeon.

Het eerste luisterconcert van 2005 vindt plaats op dinsdag 11 januari wanneer Linde Nijland voor het laatst haar programma met Sandy Denny liedjes brengt. Op 15 februari 2005 laat The Watchman (Ad van Meurs) op Stania State van zich horen.