Gepassioneerde flamenco van
Amparo Cortes in Tiliander

Op vrijdag 3 december, 20:30 uur, geeft Amparo Cortes een concert in het Oisterwijkse theater Tiliander. Daar zijn ze nog onder de indruk van haar concert van vorig jaar, getuige onderstaand persbericht.

Tot in de kleine uurtjes ver na het officiele concertgedeelte sloopte seizoensopener zigeuner-diva Amparo Cortes met haar flamenco-muziek- en dansgezelschap vorig seizoen bijkans vroegtijdig de oude Oisterwijkse Kunstkring. Dit meesterlijk pure brok graniet, deze eerlijk wervelende tornado, met energieke uitstraling en onweerstaanbaar aanstekelijk enthousiasme schreeuwde om herhaling. Zo geschiede op vrijdag 3 december vanaf 20.30 uur, zij het met de plechtige belofte dat ze in de onkreukbaar nieuwe Tiliander haar moker slechts in hoedanigheid van zang, muziek en dans vanonder de zwierige zigeunerinrokken haalt.

Als dochter van danser en zanger El Gitanillo de Marchena kreeg Amparo Cortes de pure cultuur van de flamenco-gitano met de paplepel toegediend. Ze schrijft en zingt poetische, autobiografische teksten in haar Sevillaanse dialect en stelt zich daarin natuurlijk, authentiek en kwetsbaar op. Met haar hartstochtelijke en gevarieerde interpretatie van de flamenco voert ze haar publiek mee naar haar eigen, dierbare zigeunercultuur. Wars van toeristische opsmuk blijft de expressieve Amparo Cortes dicht bij haar eigen wortels en toont ze van daaruit de pure flamenco in al haar facetten.

Topbezetting
In een topbezetting laat ze zich begeleiden op gitaar door haar bloedeigen zoon en door de gepassioneerde percussionist Tahar, terwijl de magistrale Miguel Munoz demonstreert hoe er bezielend gedanst kan worden op al even bezielende live-muziek.

De door ziekte gesloopte vriend voor het leven Wannes van de Velde, aimabel adept van de flamenco-zigeunercultuur, magistraal vertolker van Dario Fo’s Commedia’s del Arte, Vlaams volksmuziekgigant en monumentaal instituut te Antwerpen, spendeerde zijn levenskrachten aan een blakende omzetting van Amparo’s dichtbundel in adembenemend schoon Vlaams. Amparo Cortes raakte zeer vereerd en diep ontroerd.

Tickets voor deze flamenco-show zijn te reserveren op www.tiliander.com of via 013 – 5217220. Tickets zijn ook te koop aan de balie van Tiliander van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.