Monica Triga met nieuw fado-concert in Tiliander

Het Oisterwijkse cultuurcentrum Tiliander stuurde onderstaand persbericht

Fado-zangeres Monica Triga presenteert haar nieuwe theaterprogramma ‘Meu Caminho’ op vrijdag 5 november in Oisterwijks cultuurcentrum Tiliander.Monica en haar vijf begeleiders beginnen hun concert om 20.30 uur. Ook in dit nieuwe programma toont Monica Triga hoe ze de ‘Portugese blues’ weet te vernieuwen en te rijpen.

In de fado vindt de Portugees de weerspiegeling van zijn ‘saudade’, zijn levensgevoel vol weemoed en verlangen. De in 1999 overleden Amália Rodrigues is voor vele Portugese artiesten nog altijd de grote inspiratiebron. Monica Triga behoort tot het exclusieve gezelschap van zangeressen die de erfenis van Amália Rodrigues waardig verder draagt. Haar wortels liggen in de boerenstreek van de Beira Baixa en de provincie Ribatejo, maar ze groeide verder op tussen de Portugese gitaren en het fado-gezang van haar naar Nederland geemigreerde familie.
Portugese blues
Na een zoektocht langs klassiek, jazz, Caraibische en Zuid-Amerikaanse stijlen keerde ze terug naar haar oude liefde fado. Het maakt haar vertolking van de ‘Portugese blues’ des te rijper en vernieuwender. Zij ontwikkelde haar eigen fado-stijl met ruimte voor Latijnse invloeden uit de tango, montuno, choro, kaseko, baiao, maar ook uit de Portugese folklore en de Kaapverdiaanse morna. Behalve universele emoties als passie, liefde en verlangen bezingt ze evenzeer actuele, maatschappijkritische thema’s. Je hoeft geen fado-kenner te zijn om ontroerd te raken door Monica’s stijlvolle verschijning, warme en soepele stem en gepassioneerde expressie.

Amper drie jaar geleden overrompelde zij publiek en pers met theaterprogramma ‘Fado Mundial’ en haar cd-tour ‘Diz-me’. Eind vorig jaar verscheen ‘Choro e Canto’, opnieuw gevolgd door een uitgebreide theatertournee. Veel lovende kritieken op cd en zeker zozeer op haar live-concerten onderstrepen haar bijzondere presentatie, emotionele geladenheid en oprechte puurheid. Veelbelovend ook voor haar nieuwe programma ‘Meu Caminho’. Haar vijf muzikale topbegeleiders bezitten een bagage uit verschillende windstreken maar vinden elkaar bij uitstek in hun toewijding aan de Portugese muziek.
Reserveringen
Tickets voor dit fado-concert zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur te koop bij Tiliander. Op die tijden kan ook telefonisch worden gereserveerd: 013 – 5217220. Digitaal reserveren kan op www.tiliander.com.