Ambrozijn presenteert zondag nieuw album “Botsjeribo” in Tilburg

Ambrozijn komt aanstaande zondag (17/10) naar Tilburg om daar in het Folkcafé zijn cd Botsjeribo aan het Nederlandse publiek voor te stellen. De cd-presentatie heeft plaats in Muziekpodium Paradox, Telegraafstraat 62, Tilburg. Open 15.00 uur, aanvang 16.00 uur. Entree: € 5

Na het vertrek van zanger Ludo Vandeau, bestaat Ambrozijn nog uit Tom Theuns (zang, gitaar), Wouter Vandenabeele (viool) en Wim Claeys (diatonische accordeon). Ambrozijn heeft zijn muzikale koers gewijzigd. De nieuwe stijl kan het best omschreven worden als een vlotte combinatie van singer-songwriter en Europese folk. Ambrozijn heeft in de loop der jaren steeds meer aanzien verworven. Wij betitelden de groep al eens als "De beste akoestische livegroep van West-Europa". En het vooraanstaande Engelse folk -en wereldmuziektijdschrift fRoots beschouwt Ambrozijn als "one of the finest European acoustic folk bands of today". Ook na de ingrijpende veranderingen in bezetting en stijl blijft Ambrozijn behoren tot de internationale top.

Nadat een kleine drie maanden geleden Botsjeribo in de Belgische schappen verscheen braken wij in onze rubriek cd-recensies al een lans voor het 'nieuwe' Ambrozijn: 'Dit Ambrozijn is anders, maar zeker zo boeiend. De groep onderstreept met Botsjeribo haar klasse en slaat een brug naar een breder publiek'.

Maar ook live is het drietal een genot, zoals we constateerden na hun optreden op het vijfde Folkwoods Festivals afgelopen augustus: ...Sinds ze nog slechts met z'n drietjes optreden is deze groep nóg dynamischer. Zodra het kan staan ze dicht tegen elkaar op het podium.Waar hun muziek swingt als een trein wervelt het van de subtiliteiten die voor de goede toehoorder een genot vormen om naar te luisteren...

Botsjeribo bevat naast enkele Franstalige nummers veel Engelstalig werk van gitarist Tom Theuns. De stem van Theuns heeft absoluut charmes door de theatrale kwaliteiten en de breekbaarheid. Ambrozijn put in toenemende mate uit Britse folk, hedendaagse muziek, alternatieve rock en balmuziek. Soms ontstaat een mysterieuze sound door galmende donkere pianoklanken en geprogrammeerde ritmes. Hier klinkt het 'nieuwe' Ambrozijn even kleurrijk, romantisch, eigenzinnig en speels als de Nits. Maar je hoort ook het 'oude' Ambrozijn in ogenschijnlijk eenvoudige back to the roots-dansjes, walsjes en zelfs een meeslepende sirtaki. Hierin valt het intense en hechte samenspel op, waarvoor Vandenabeele, Claeys en Theuns al zovaak geroemd zijn.