Olla Vogala geeft zondag concert in Den Bosch

Het Vlaamse top-orkest Olla Vogala, onder leiding van Wouter van den Abeele, geeft zondagmiddag een concert in het Koningstheater (bij de Pararade) in Den Bosch. Aanvang 14:30. Ongetwijfeld zal veel werk van hun nieuwe album aan bod komen, dat donderdag 14 oktober in de Gentse Handelsbeurs wordt gepresenteerd.

In de muziek van deze Vlaamse groep komen de invloeden samen van MiddeleIeuwse muziek, Arabische liederen, Monteverdi, Vlaamse en Middelnederlandse volksmelodieën, Franse ballades en eigen composities en improvisaties. Geen platgetreden paden, maar juist breken met clichés. Olla Vogala heeft dat talent, want het gezelschap bestaat uit zangers-muzikanten die hun sporen reeds verdienden in andere vooraanstaande groepen. Ze zijn met dertien: blazers, violisten, zangers en spelers van instrumenten als draailier, doedelzaak, dobro, djembé en darbuka. De Belgische pers noemde hen: "Ambassadeurs van de muziek" en sprak van "Een geslaagd huwelijk van oude muziek, wereldmuziek en de muziek van de nieuwe eeuw".

Begin vorig jaar gaf Olla Vogala een concert in Valkenswaard. Op Folkforum schreven we toen ondermeer onder de kop Fabelachtig concert Olla Vogala:
… Drive, tempo, hechtheid, arrangementen, zang, het klopte allemaal. (…) De arrangementen zijn nog steeds ingenieus, maar van overbodige ballast bevrijd. Het is transparanter geworden. In die beschrenkung zeigt zich der meister, blijkt ook hier weer. Gebleven is de knappe fusie van Arabische en westerse klassieke elementen, jazz en folk. De arrangementen zijn meer naar elkaar toe gegroeid zonder dat de nummers aan verrassing inboeten. De dominantie in de sound is óf voor de strijkers, óf voor de blazers. Slechts een enkele keer een solo voor de jeugdigem accordeoniste Anne Niepold (ook Deux Accords Diront) de uitblinkende contrabassist Kristof Rosseeuw, of voor een van de blazers of violisten. (…) Het aandeel van de zangers Djamel en Ludo Vandeau was nagenoeg gelijk.
http://www.ollavogala.com
http://www.koningstheater.nl