Gerard van Maasakkers graaft dieper in Achterland

Vallen en opstaon, wachten en durgaon"

FF-medewerker Henk sprak met Gerard van Maasakkers voor een artikel in het Eindhovens Dagblad. Hier een iets aangekledere versie van dat verhaal dat deze week in die krant is gepubliceerd:

- door Henk - Overrompelend was zijn succes met het album 'Vol Dagen'. De zalen liepen vol. Anderzijds was er dit voorjaar het overlijden van zijn vader. Zijn nieuwe programma 'Achterland' is een weerspiegeling van deze uitersten. Gerard van Maasakkers gaat meer de diepte in.

Na enkele try-outs van 'Achterland' werd Van Maasakkers overladen met complimenten. “Tja, daar was ik heel blij mee. Ook omdat er toch wel de angst was of ’t niet té serieus zou worden, allemaal”.

Van Maasakkers wil niet dat iedereen denkt dat-ie nu opeens zwaar op de hand is geworden. Tot het laatste moment heeft hij daarom gesleuteld aan zijn programma. “Ik rond nu het allernieuwste nummer af, waarin ik zing dat het leven nog steeds de moeite waard is: "Vallen en opstaon, wachten en durgaon".

Dragen “Het is altijd afwachten hoe mijn nieuwe programma wordt. Kort nadat mijn vader overleed schreef ik ‘Dragen’. Ik had al een paar nummers, maar besloot toen intuïtief er geen ‘lekkere’ nummers meer aan toe te voegen. Minder vrijblijvend.”
Vaders overlijden inspireerde tot nieuwe indrukwekkende songs als ‘Dragen’, ‘Marie’ en 'D'n Boom'. Bovendien citeert Van Maasakkers uit een dagboek dat hij bijhield rond het ziekbed van zijn vader. Of hij nooit bang is geweest daar te ver in door te schieten? “Nee, ik vind dat ik er heel liefdevol mee omga”, zegt hij zonder aarzeling. Andere indringende hoogtepunten in 'Achterland' zijn het deels parlando gebrachte nummer `Kamp Vught' over de Tweede Wereldoorlog en 'nen Doodgewone Jongen'. Dat lied repeteerde Van Maasakkers, toen hij telefonisch op de hoogte werd gebracht van het plotselinge overlijden van de schrijver ervan, Bram Vermeulen.

Niet deprimerend
De toonzetting en de gevoelvolle humor van Van Maasakkers zorgen ervoor dat Achterland nooit deprimerend wordt. Het programma bevat ook nu enkele aanstekelijke uptempo meezingers: ''t Is altijd Nou' en 'Heimwee Noar Hier'. Gecombineerd met de extra diepgang is 'Achterland' nóg sterker dan het vorige programma 'Vol Dagen'.
'Achterland' is een mix van nieuw materiaal en daarbij passende 'oude' songs, waarvan de arrangementen zijn aangepast. 'As ge ooit' is bijvoorbeeld ingekleurd met een kippevel-solo op elektrische gitaar. Alles is in 't Brabants, zoals ook 'Malmedy', een cover van Arthur Umbgrove’s nummer 'België'. Liedjes die Van Maasakkers in zijn ‘Nederlandstalige’ periode schreef zijn omgewerkt naar het Brabants. `Zo gaat dat dan' van de cd `Iets van April' uit '94 wordt bijvoorbeeld: `Zo gao da dan'.
De begeleiding en ook de setting op het toneel zijn vaak klein gehouden, hoewel de muziek hier en daar is voorzien van een spannend rafelig rockend randje. "Het is een genot om met zulke goede muzikanten te mogen werken", glundert Van Maasakkers. "Heerlijk toch, zo'n elektrische gitaarsolo. De term Bramericana past nog steeds. Zo heb ik 'Make You Feel My Love' van Bob Dylan naar het Brabants vertaald. Bij mij heet het: Ge kunt van mijn op aan"…
Nieuwe nummers zijn: D’n Boom, ‘nen Doodgewone jonge, Heimwee naor hier, Malmedy, Dragen, Kamp Vught, 't Is Altijd nou, Marie, Kleinigheid, Vallen & Opstaon, Ge kunt van mijn op aan. Oude nummers: As ge ooit, Achter de Schuur, Graafseweg 108, Liedje van Altijd, Ergens aan de Maas, De klok in de kamer, De lucht zit al vol dagen, Zo gao da dan.
Eind oktober worden de nieuwe nummers vastgelegd op het album 'Achterland', dat naar verwachting eind dit jaar verschijnt.
Achterland van Gerard van Maasakkers & De Vaste Mannen

De Vaste Manne n zijn: Bart de Win (toetsen), Harry Hendriks (gitaar), Rinus Raaijmakers (bas) en Arthur Lijten (slagwerk). Veel concerten in Brabantse theaters zijn komende maanden al uitverkocht.

AGENDA 06/10: Oudenbosch, Try-out CC Fidei et Arti,20:30 uur 0165-312989.
07/10: Eindhoven, Muziekcentrum Frits Philips, Premiere Achterland (Uitverkocht).
08/10: Eindhoven, Muziekcentrum Frits Philips (Uitverkocht)
09/10: Eindhoven, Muziekcentrum Frits Philips (Uitverkocht)
22/10: Amsterdam, Theater Bellevue 20.30 uur, 020 - 5305301
23/10: Amsterdam, Theater Bellevue 20.30 uur, 020 - 5305301
24/10: Den Dungen, Harmoniezaal Boer Goossens (Gerard solo) 20.00 uur (Uitverkocht).

Zie voor complete concertagenda www.gerardvanmaasakkers.com.