Grootse viering 75ste verjaardag Alfredo Marcucci in Utrecht

Op woensdag 6 oktober 2004 zal ALFREDO MARCUCCI het middelpunt zijn van een concert in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en dat vanwege zijn 75ste verjaardag. Vele muzikanten met wie hij in zijn carrière heeft samengewerkt brengen een eerbetoon aan hem, met als rode draad Marcussi's muzikale geschiedenis. Het wordt een groots opgezet tangofeest in Vredenburgs grote zaal rond deze 75-jarige meesterbandoneónist. Zowel zijn eigen ensembles als vele gastmusici zorgen voor een bijzondere avond.
Naar Vredenburg komen: Alfredo Marcucci Trio (met Alfredo Marcucci, Juan Masondo en Michel van der Meiren), Tango Al Sur (met Alfredo Marcucci, Daniela Rapan, Juan Masondo, Dirk van Esbroeck), Sexteto Veritango (met Alfredo Marcucci, Michel van der Meiren, Sylvie Verhaeghe, Thierry Marinelli, Dominique Martin, Patrick Vankeirsbilck), Ensemble Piacavole (met Alfredo Marcucci, Nico Baltussen, Gudrun Vercampt, Yves Cortvrint, Luc Dewez, Ludo Joly), Carel Kraayenhof en zijn Sexteto Canyengue, de Katona Twins: gitaar, Pieter Wispelwey: cello, Bart Schneemann: hobo, Juan Pablo Dobal: piano, Laura La Hera: zang, Lalo Diaz & Mirta Camps: dans.

De avond wordt gepresenteerd door Hans van den Boom en is georganiseerd in samenwerking met Stichting Kultoer in Tilburg, Channel Classics in Herwijnen en Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Carel Kraayenhof over Marcucci:
"In 1984 zag ik hem voor het eerst. Ik had net de bandoneón ontdekt. Met zijn rechterhand speelde hij een virtuoos stuk, met zijn linker zette hij tegelijkertijd heel rustig zijn bril recht. Grandioos, de zaal lag dubbel. Het was een van de belangrijkste tango-concerten die ik ooit gezien heb. Het gemak en de humor waarmee hij zijn instrument bespeelde, en zo virtuoos."
Als Carel Kraayenhof eenmaal praat over zijn 'leermeester' Alfredo Marcucci is hij moeilijk te stoppen. Nadat de Nederlandse bandoneónist half jaren tachtig Marcucci verschillende keren zag spelen, zocht hij contact met de Argentijn. Er ontstond een levendige briefwisseling. "Alfredo stuurde me tips en muziek, stukken van Julio De Caro en Adiós Nonino van Piazzolla."
In 1986 volgde Kraayenhof een week lang een 'zeer inspirerende' en 'stimulerende' workshop van Marcucci. "Niemand in Nederland speelde bandoneón, het leek zo onbereikbaar om een echte bandoneónist te worden. Dan kom je plotseling zo'n ontzettend lieve oude man tegen, een grootheid uit de tango: "ga maar zitten jongen, ik zal het je wel laten zien."
"Alfredo was een muzikale vader voor me in die tijd", zegt Kraayenhof. "Daar ben ik hem nog steeds erg dankbaar voor."

Discografie van Alfredo Marcucci:
CCS 5393 Tango, an anthologie met Baltazar Benitéz, gitaar / CCS 10997 Timeless Tango met Ensemble Piacevole / CCS 17298 Touched by Tango met Ensemble Piacevole / CCS SA 19804 Piazzolla, met de Katona Twins, gitaar.

ALFREDO MARCUCCI 75 JAAR: A LIFE OF TANGO, woensdag 6 oktober 2004, aanvang 20.30 uur, kaarten à 20 euro, reserveren 030 2314544 Muziekcentrum Vredenburg, Vredenburgpassage 77, Utrecht / www.vredenburg.nl