Zwolse schouwburg Odeon biedt boeiend folkprogramma

Schouwburg Odeon in Zwolle heeft voor het seizoen 2004/2005 weer een aantal aantrekkelijke folkconcerten op het programma staan. Ze spelen zich niet enkel in de schouwburg af, maar ook om de hoek in het intieme Papenstraattheater. Schouwburg Odeon vind je in Zwolle aan de Blijmarkt 25. Tel: 038 - 428 82 80, site: www.schouwburg-odeon.nl.

Kieran Halpin & Chris Jones
Kieran Halpin startte zijn muzikale carrière in 1979 en nam sindsdien zo'n twintig albums op. Veel van zijn liederen zijn opgenomen door andere artiesten, waardoor er dagelijks in clubs en theaters over de hele wereld wel een van zijn liederen uitgevoerd wordt. Ondanks al die prachtige albums, is Kieran Halpin nog steeds op zijn best tijdens de vele live-shows die hij geeft. Zijn concerten zijn krachtig, gepassioneerd, vertrouwd en intens. Een unieke zanger-gitarist die niet te negeren is. Zeker niet wanneer hij wordt begeleid door de virtuoze Amerikaanse gitarist Chris Jones, een veel gevraagde studiomuzikant met een volstrekt unieke gitaarstijl, opgebouwd uit een mix van blues, country, rock en klassieke muziek.
Za 23 oktober 20.30 uur, Papenstraattheater Entree € 10 / cjp 8

Panhandle Swing: Pleased To Meet You
Kijk naar de prachtig vormgegeven hoes van de demo Pleased To Meet You en je weet hoe Panhandle Swing klinkt. Een man met cowboyhoed staat te wachten bij de deuropening van een poulehal, twee huizen verder zijn een gezette moeder met dochter, beiden met de schorten voor, voorbereid op de klantenstroom voor hun McInturffsCafé. Binnen klinkt vast traditionele western swing zoals die van de jaren dertig tot zestig te horen was in Alabama, Mississippi en Texas. De acht muzikanten van Panhandle Swing houden de traditie in ere en spelen voor u de swingende bluesschema's op hawaiian gitaar, dobro, viool en piano, aangevuld met contrabas en drums. Bent u filmliefhebber? Dan wordt de herinnering aan 'O Brother Where Art Thou?' weer springlevend.
Di 26 oktober 20.00 uur, Dommerholtzaal Entree € 13 / cjp 11

Niamh Parsons
De populairste Ierse traditionele zangeres is ongetwijfeld Niamh Parsons. Een talent met zo'n krachtige stem komt volgens insiders maar een of twee keer per generatie voor. In tegenstelling tot collega's als Mary Black en Dolores Keane is Niamh Parsons de Ierse traditionele muziek altijd trouw gebleven. Geboren en getogen in Dublin, waar ze de traditionele muziek leerde van haar vader, kan Niamh Parsons al terugkijken op een indrukwekkende carrière: alvorens als solo-artieste tot grote hoogten te reiken, maakte zij deel uit van de legendarische Ierse folkband Arcady. Met haar eigen band 'The Loose Connctions' tourde ze al uitgebreid in Europa en de V.S. Haar laatste solo-album 'Heart's Desire' werd vorig jaar in Amerika uitgeroepen tot "Celtic Album of the year". Niamh Parsons wordt zoals gewoonlijk begeleid door de zeer getalenteerde gitarist Graham Dunne.
Vr 26 november 20.00 uur, Novon Manegezaal Entree € 13 / cjp 11

Eva de Roovere & Gerry de Mol Kleine blote liedjes
Alleen de goede liedjes blijven overeind als ze bloot en naakt en ongevleid gepresenteerd zijn. Goede liedjes herken je vaak pas als ze niks verbergen achter lagen violen, bassen, drums en keyboards maar als ze in hun blootje staan: zie me hier, neem me zoals ik ben, hoor me, hou van me, geniet van me. Liedjes zonder franje en zonder poeha, die ergens over gaan, die ergens naar toe willen of waar u zelf de betekenis van kan ontrafelen en die heel af en toe ook gewoon nergens over gaan. Liedjes van Gerry en Eva zelf, maar ook van anderen. Ze hebben wel allemaal één ding gemeen: ze hebben hen allebei gepakt en dat willen ze nu ook met u doen.
Vr 3 december 20.30 uur, Papenstraattheater Entree € 10 / cjp 8

Back of the Moon
Deze gloednieuwe Schotse band is voor het eerst te beluisteren in Nederland. Jonge talentvolle muzikanten, uitmuntende zang, een goede neus voor een aansprekend repertoire en jeugdig enthousiasme zijn de ingrediënten die deze groep zo interessant maakt. Opmerkelijk is het gebruik van de piano en gitaar als ritme-instrument. Deze combinatie geeft de band een bijzonder dynamische drive. Drie van de vier leden waren finalisten in de BBC 2 Young Folk Awards en in Keltische kringen voorspelt men deze groep dan ook een gouden toekomst. Wellicht is het vanavond de eerste en de laatste maal dat u deze band in het kleine Papenstraattheater kunt beluisteren.
Vr 10 december 20.30 uur, Papenstraattheater Entree € 10 / cjp 8

Celtish
Celtish verraste vele bezoekers van het negende Zwolse Folkfestival in 2003 om in een gloednieuwe samenstelling een energieke set neer te zetten waarin de temperamentvolle stem van de Wehlse zangeres Gwenyth Keen en het virtuoze trekharmonica-spel van de Ierse Daniel Murphy opvielen. Met de komst van fluitist Jonathan Shoreland (Fernhill) is de Welshe inbreng nog groter geworden en het geluid van de groep verder uitgekristalliseerd en vooral persoonlijker geworden. Hun nieuwe album 'Imago' is dan ook een grote stap vooruit naar een volstrekt eigen geluid van deze eigenzinnige, maar symphatieke groep.
Za 15 januari 20.00 uur, Novon Manegezaal Entree € 13 / cjp 11

Ranarim Life Loves The Unexpected
Het lijkt wel of Scandinavië barst van talent en bovenal van prachtige vrouwenstemmen. Ranarim maakte grote indruk op het laatste Dranouter Folkfestival. Op een groot festival een tent met duizenden bezoekers muisstil krijgen getuigt van grote klasse! Twee uitmuntende zangeressen met stemmen als klaterende bergbeken, het typische Scandinavische instrument de nyckelharpa, bespeeld door wereldkampioen Niklas Roswall en een gitarist-mandolinespeler vormen samen deze nieuwe Zweedse folksensatie. Anders dan de vele andere Scandinavische groepen brengt Ranarim, aangevuld met contrabas en percussie de Zweedse traditionele muziek akoestisch, maar bovenal fris en beweeglijk. Door haar uitstraling en pakkende liederen wordt Ranarim ook wel de 'Abba van de Zweedse folk' genoemd. Ranarim komt maar voor twee optredens naar Nederland.
Wo 2 maart 20.00 uur, Dommerholtzaal Entree € 13 / cjp 11

Christopher Delaney & David Strawbridge
Multi-instrumentalist en zanger Christopher Delaney is in Ierland een graag geziene gast op festivals en andere muzikale ontmoetingsplaatsen. Op zijn laatste album 'Brighten up my Days', met traditionele en eigen geschreven liederen, werkt hij samen met leden van The Dubliners, die al jaren fan van deze singer/songwriter zijn. In Ierland delen zij dan ook regelmatig het podium met hem. Al meer dan dertig jaar toert Christopher Delaney door Europa en de Verenigde Staten, de laatste jaren meestal in gezelschap van accordeonist/fluitist David Strawbridge, wiens roots liggen in de Londense folkscene van de jaren zeventig. Daar kreeg hij les van de oude legenden uit de Ierse traditie zoals Bobby Casey en Danny Meehan.
Vr 11 maart 20.30 uur, Papenstraattheater Entree € 10 / cjp 8

Blue Dew: The Long Journey Home
Blue Dew neemt in The Long Journey Home het publiek mee naar het Ierse dorpje Kilkelly in het jaar 1860. Blue Dew vertelt het ontroerende verhaal van de familie Jones, een familie met een bestaan dat typerend is voor deze tijd waarin miljoenen Ieren emigreren naar Amerika. De Zwolse folkformatie speelt haar mooiste Ierse ballades, tunes en bluegrasstraditionals, terwijl op de achtergrond sfeervolle, authentieke, 19e eeuwse, beelden worden vertoond van Ierse landschappen, muzikanten, families, de aankomst en de vestiging van de Ieren in Amerika. Het verhaal en de beelden vormen een indrukwekkend geheel met de muziek van Blue Dew; een bijzondere eigen stijl die wordt gekenmerkt door harmonieuze drie- en vierstemmige zang en een gevarieerd gebruik van Ierse- en bluegrassinstrumenten.
Wo 27 april 20.30 uur, Papenstraattheater Entree € 10 / cjp 8

John Beumer van folkgroep Blue Dew laat weten dat op www.bluedew.nl/Odeon.htm het gehele programma staat, foto's + informatie incluis. Hij hoopt daar lopende het jaar recensies ed aan toe te kunnen voegen.