Night of the Gypsies 2005: Kocani Orkestar, Kal & Dragan Ristic en Bea Palya

Het Kocani Orkestar uit Macedonië, Kal en Dragan Ristic uit Servië en zangeres Bea Palya uit Hongarije vormen dit jaar het affiche van de Nights of the Gypsie, die in de loop van februari en begin maart te genieten valt op acht Nederlandse en één Vlaams podium. Deze topmuzikanten vormen dan unieke gelegenheidsformaties.

Het Kocani Orkestar is bij velen bekend uit de succesvolle film van Emir Kusturica, ‘Time of the Gypsies’. Dit orkest hoort de beste in Macedonië, Kosovo en de Zuidelijke Balkan. Hun muziek is een cocktail van opzwepende dansbare ritmes en hypnotiserende klanken. Het instrumentarium bestaat uit trompetten, tuba’s, klarinet, sax, accordeon en allerlei slagwerk. Het resultaat: dolle dansmuziek voor alle gelegenheden.

Kal en zanger Dragan Ristic behoren tot de jonge generatie. Ze komen uit het centraal Servische dorp Valjevo. Kal werd in 1996 geformeerd door de broers Dragan en Dusan Ristic, Roma-activisten. Het woord Kal betekent toekomst en ‘zwart’ zoals de Roma zichzelf vaak beschrijven. Door de pers wordt Kal bejubeld als de Servische ‘Taraf de Haidouks’. Deze 7-mans formatie wordt bezet met – ongebruikelijk - violen, accordeons en gitaren en contrabas. Ze mengen op vituoze wijze Roemeense folk en Zuid Servische ritmes samen.
Bovenstaande bands begeleiden de Hongaarse zangeres Bea Palya, die voor de vrouwelijke accenten in deze Karavaan van Gypsies zal zorgen. Het geluid van deze 28-jarige diva is een dynamische mix van Hongaarse zigeuner(folk)muziek, Moldavische, Bulgaarse en Turkse muziek, vermengd met Indiaase invloeden. Ook haar liefde voor de jazz klinkt door in haar muziek.
Tourschema:
24/2 Paradiso Amsterdam, 25/2 Handelsbeurs Gent, 26/2 Concertgebouw De Vereeniging Nijmegen, 28/2 Patronaat Haarlem, 2/3 Oosterpoort Groningen, 3/3 Concertzaal Tilburg, 4/3 Het Kruispunt Barendrecht, 5/3 Fortis Theater Schiedam, 6/3 Stadsgehoorzaal Leiden.

Zie ook: www.c2entertainment.nl.