Arthur Ebeling in Elckerlijc, Hilvarenbeek

Vrijdagavond 29 oktober treedt in c.c. Elckerlijc aan de Koestraat in Hilvarenbeek Arthur Ebeling op, één van de meest authentieke en veelzijdig rhythm ’n blues gitaristen en singer songwriters van ons land. Daarnaast siert een deejay de avond op met klanken die doen denken aan een nachtkroeg liggend aan Bourbon Street in New Orleans. Het optreden begint om 21.00 uur en de entree is gratis.

Arthur Ebeling breekt in de 80-er jaren door met grensverleggende rockabilly met zijn eigen band: Jump Dickie! Jump!. Daarnaast speelt hij in Rosa King, Sail, De Dijk, Capsones en talloze andere bands. Begin jaren negentig vormt hij de huisband van het VPRO radio 2 programma ‘Het Paleis’.
Vervolgens tourt hij solo met zijn gitaar door Rusland, Amerika, Brazilië, Frankrijk en Engeland. Speelt in voorprogramma’s bij Taj Mahal, Buddy Guy, Ann Peebles en Joan Armatrading. Met zijn mix van Americana en blues plus hier en daar wat jazzinvloeden speelt hij in eigen land zowel grote festivals als bruine kroegen volledig plat.
Beïnvloed door the Deep South haalt Ebeling uit zijn oude Gretsch gitaar veel opwindend geluid. Geeft zelfs bekende akkoordenschema’s een nieuwe dimensie door onverwachte wendingen en een markante timing. Begeleidt zichzelf met voetstamp op links en vult zijn gevoelige gitaarpartijen aan met melodieuze zang. Naast enkele eigentijdse uitvoeringen van klassiekers, speelt hij voornamelijk eigen songs die klinken alsof je ze al jaren kent. Liedjes waarin levenswijsheid en romantiek met elkaar botsen en hartzeer en humor samen komen. Met het muzikale hart op de juiste plaats, klinkt Ebeling in zijn eentje al als een complete band. Maar in het Hilvarebeekse Elckerlijc treedt hij samen op met een contrabassist. Dit duo beweegt zich in het niemandsland tussen Ray Charles, Eddie Cochran en Tom Waits. Vooral Waits zijn ongepolijstheid, kenmerkt de zeldzame puurheid van de muzikant.
Arthur Ebeling, een charismatisch performer die een groot publiek verdient, maar die een intieme sfeer en contact met zijn toehoorders prefereert.