Nieuw project: Folk'n brass

Op zondag 10 oktober presenteert de Zeeuws-Limburgse folkgroep A Quadrant een nieuw project onder de naam Folk'n brass. Het wordt een 'multimedia concert' waarbij de band zal samenspelen met de fanfare Vlijt en Volharding. Dit vindt plaats in het Arsenaaltheater in Vlissingen, aanvangstijd is 15.00 uur.

Spanje kent zo zijn coblas en in Oost-Europa zijn nog altijd de Tarafs, veelal zigeunerorkesten, actief. In Engeland had elke ‘pit’ (mijn) zijn eigen collierband (brassband) die ook traditionele melodieën in hun repertoire verwerkten. In de Britse folkmuziek is het gebruik van brassbands niet onbekend. A Quadrant (Piet Verpoorte, Ron Janssen en Marius Roeting) speelt op Britse folk geënte akoestische muziek. Die link en de persoonlijke band met fanfare en harmonieorkesten deed hen besluiten te onderzoeken of een unieke combinatie van volksmuziek en fanfare ook hier in Nederland mogelijk is. Daarvoor zochten zij aansluiting bij het gerenommeerde fanfarekorps Vlijt en Volharding uit Oost-Souburg. In samenwerking werd een suite ontwikkeld waarin de achtergronden en de twee speelstijlen van beide groepen samenvloeien.

Het programma wordt ingekleurd met bestaande en nieuwe composities, traditioneel en eigentijds. Vlijt en Volharding speelt een enkel stuk solo, evenals A Quadrant, maar het merendeel wordt gezamenlijk uitgevoerd. De suite wordt opgebouwd rond het thema “leven en werk”. In een imaginair verhaal, in proza en muziek en ondersteund door dia- en filmbeelden, worden liederen over vreugde, liefde, verdriet, arbeid, werkloosheid, verzet en berusting, maar vooral ook hoop en optimisme gespeeld. Zie verder: www.uitinvlissingen.nl of tel. (0118) 416662, kaarten kosten €7,50.